Mesta so se poklonila Evropi

9. maj je dan Evrope. Obeležuje znameniti govor Roberta Schumana, francoskega zunanjega ministra, 9. maja 1950, v katerem je predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo. V tem govoru je predvidel nastanek večje unije: »To je nastavek, iz katerega bi lahko zrasla širša in globlja skupnost med državami, ki so jih dolgo ločevala sovražna nasprotja«.

Praznovanje ob dnevu Evrope je potekalo na najrazličnejše načine. Mesta so načrtovala raznolike aktivnosti, da bi Evropo za en dan postavila v ospredje ter spodbudila stike svojih prebivalcev z evropskimi ideali, kulturo, akterji in institucijami. Mesto, kjer živim jaz, Pariz, vsako leto priredi dvodnevno praznovanje pred mestno hišo, s katerim mimoidoče vabi, naj »delajo Evropo« (Faites l’Europe). Glasbeniki in gledališki igralci darujejo koncerte in predstave na odru na prostem. V dveh velikih šotorih pa se je mogoče seznaniti z evropskimi institucijami, se česa naučiti  o državah, ki bodo naslednje prevzele predsedovanje Evropskemu svetu in okusiti nekaj dobrot, letos, recimo, znano portugalsko pecivo »pasteis de nata«.

To je dvignilo moje zanimanje … in vprašala sem se, kako so praznovala druga evropska mesta in še posebej, kako so ta dan obeležila partnerska mesta programa Urbact.

Barcelona: osvetlitev in diskusije s predstavniki v Evropskem parlamentu

Po pričanju španske nacionalne točka obveščanja, Ecosistema Urbano,  ima Barcelona vsako leto drugačen program. Letos so v evropskem stilu razsvetlili nebotičnik Agbar Tower Jeana Nouvela. Potekale so diskusije s poslanci v Evropskem parlamentu, kjer so razpravljali o demokraciji, zastopanju in sodelovanju v Evropi. Barcelona je sicer vodilni partner projekta URBACT Markets, toda samo praznovanje dneva Evrope ni bilo povezano s hrano.

Bologna: Počastitev drugih kultur in jezikov

Mesto Bologna – član projekta Creative Spin, o povezavah med kulturnimi in ustvarjalnimi industrijami, je na evropski dan priredil kulturno praznovanje. Prebivalce so, na primer, povabili na čudovit Neptunov trg, kjer je potekala razstava o Marseillu, Evropski prestolnici kulture 2013 (skupaj s slovaškimi Košicami) in kjer so se odvijali jezikovni tandemi. Na programu je bilo tudi več koncertov in scrabble igra velikanka.

Nantes praznoval 15. maja

Mesto Nantes, vodilni partner projekta PREVENT, ki se osredotoča na zgodnje opuščanje šolanja, je dan Evrope praznoval 15. Maja. Takrat se je v imenu borbe proti diskriminaciji odvijal bogat program z umetniškimi razstavami, plesom in instalacijami.

Maribor – teden Evrope

V Mariboru, ki je partner projekta MyGenerationAtWork, so prireditve ob dnevu Evrope potekale cel teden. Pri izvedbi dogodkov je sodelovala tudi ekipa Evropske prestolnice mladih. »Dogajanje je v glavnem potekalo na Trgu Leona Štuklja, kjer je bilo zelo pestro ob evropskem interaktivnem dnevu, saj je šlo za pravi mali sejem različnih organizacij, ki se ukvarjajo z evropskimi vsebinami. To so bile poleg EU Si ti še BEST (Board of European Students of Technology), ESN Maribor (Erasmus Students Network Maribor), EKTC (Evropski kulturno in tehnološki center) in Zavod PIP (pravo, informacije, pomoč). Preko zabavne igre s priročnimi nagradami je bilo poskrbljeno za seznanjanje s pravicami in priložnostmi, povezanimi s prostim gibanjem znotraj EU, ki jih imajo Evropski državljani in državljanke« (EU Si ti).

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri