Srečanja s predstavniki civilne družbe bo nova varuhinja organizirala tudi na terenu

Nova varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je 28. marca 2013 na prvem srečanju sprejela predstavnike nevladnih organizacij in civilnih iniciativ s področja varstva okolja in urejanja prostora, kar obeta nadaljevanje dobrega sodelovanja. Srečanja se je udeležilo preko 30 predstavnikov nevladnih organizacij in civilnih iniciativ oziroma lokalnih pobud.

Tovrstna redna mesečna srečanja je uvedla že njena predhodnica, s tokratnim srečanjem pa je nova varuhinja izkazala namero, da bo tudi ona v dialogu s predstavniki civilne družbe posvečala del svoje pozornosti problemom s področja varstva okolja in urejanja prostora. Uvodoma je izrazila zadovoljstvo nad tem, da tudi pravna stroka vse bolj kritično gleda na pravno reguliranje okolja in prostora (npr. Knez, Rajko: Neustrezno poseganje v prostor, uvodnik, Pravna praksa št. 12 z dne 28.3.2013). Glede na to, da prihaja sama s področja kazenskega prava pa bo sama v tej smeri lahko prispevala k boljšemu prepoznavanju in preganjanju kaznivih dejanj s področja varstva okolja.

Redna srečanja s predstavniki civilne družbe bo varuhinja organizirala občasno tudi na terenu, tam, kjer je sporna problematika prisotna. Organizirala bo tudi srečanja s pristojnimi ministri (okolje, prostor, zdravje). Med prioritetami na področju varstva okolja in prostora vidi predvsem spodbujanje medresorskega sodelovanja in sodelovanja javnosti pri sprejemanju odločitev, spremembe na področju monitoringa različnih škodljivih emisij, povečanje učinkovitosti inšpekcij, razreševanje problematike zraka in zemlje v Celjski kotlini ter Mežiški dolini, preveriti pa želi tudi v kolikšni meri so bila upoštevanja dosedanja priporočila varuha. Redno mesečno bo imela tudi tiskovne konference, na katerih bo poročala o svojem delu, dosežkih in problemih.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri