Milanska preobrazba tradicionalne kmetije v skupnostne prostore

Kaže, da bo treba naprej v preteklost. Samooskrba skupaj z močnejšo navezanostjo na lokalno naravno in družbeno okolje se v aktualnih gospodarskih in okoljskih razmerah ponuja kot prikladna alternativa načinu življenja, kot smo ga bili vajeni v zadnjih desetletjih. Zlasti je to pomembno za mesta in njihove prebivalce, saj se podeželsko prebivalstvo pogosteje še drži preteklih samooskrbnih strategij. O samooskrbi smo že pisali v prispevku o mariborskem centru CAAP, tokrat pa predstavljamo primer dobre prakse iz sosednje Italije, ki ga je podrobneje raziskala delovna skupina ‘Building Energy Efficiency’ v okviru programa URBACT.

V Milanu so se napotili v preteklost in se odločili obuditi speče kmetije. V okviru načrtov za EXPO 2015 so nameravali obnoviti vrsto delno ali popolnoma zapuščenih zgodovinskih kmetij v Lombardiji, s katerimi bi kratkoročno zagotovili prenočišča za obiskovalce svetovne razstave, dolgoročno pa prebudili podeželsko krajino. Na žalost je mesto načrte kmalu opustilo, pobudo pa so prevzele nevladne in prostovoljske organizacije.

Cascina Cuccagna je tradicionalna kmetija, zgrajena leta 1695, s pestro zgodovino. Po polni naseljenosti v 40. in 50. letih 20. stoletja ter slovesu prijetnega nočnega lokala v 60., je bila leta 1980 prodana mestu in razglašena za neuporabno. Na lokalno agendo se je vrnila leta 2004, ko se je nekaj organizacij združilo pod imenom »Associazione Consorzio Cantiere Cuccagna« z namenom, da jo preuredijo v večnamenski prostor za lokalno skupnost. Iniciativa od spodaj navzgor je navdih in energijo črpala iz želje po formiranju novega javnega prostora za meščane Milana, posvečenega kulturi, okolju, hrani in družabnim aktivnostim, s katerim bi prispevali k trajnostni obnovi mesta.

Leta 2005 je združenje na javnem razpisu dobilo dovoljenje za uporabo in prenovo kmetije za obdobje dvajsetih let – pod pogojem, da obnova poteka v skladu z načeli varovanja kulturne dediščine. Prenova objekta, ki obsega 2000 m² pokritih površin in 1500 m² zelenih površin in dvorišč, naj bi stala 3,5 milijonov evrov. Predvsem s prostovoljnimi prispevki in donacijami je združenju uspelo do leta 2008 zbrati približno polovico denarja,  tako da so lahko pričeli z obnovitvenimi deli. Restavracija stavbe se odvija pod nadzorom vladnih služb zadolženih za varstvo kulturne dediščine, s čimer je zagotovljeno spoštovanje zgodovinske vrednosti stavbe. Prizadevajo si ohraniti značilne lokalne arhitekturne elemente, kot so keramični terakota tlaki in lesena strešna konstrukcija, istočasno pa uporabljajo nove trajnostne tehnologije, kot sta ogrevanje z geotermalno energijo in ekološka izolacija. Pri tem pa odločitve usklajujejo tudi z evropskim programom GreenBuilding.

Kljub še nedokončani prenovi se v Cascini Cuccagni že odvija vrsta k samooskrbi usmerjenih dejavnosti. Lokalnim prebivalcem sta na voljo Ciclofficina, popravljalnica koles, in živilska trgovina z izključno lokalno pridelano hrano. Slednjo dopolnjuje restavracija z menijem, polnim najboljših sezonskih pridelkov. Tukaj domujeta tudi Ethical purchasing group (GAS), organizacija, ki se ukvarja s prodajo hrane in drugih vsakdanjih dobrin neposredno od pridelovalcev ter Banca del tempo (dobesedno: časovna banka), lokalni sistem izmenjave in poslovanja. Nedavno so odprli še 12-posteljni hostel. Sicer pa se v skupnostnih prostorih in na dvoriščih nenehno odvijajo mnogi dogodki ter dejavnosti za otroke in družine. Te dni so z zasajevanjem vrta pozdravljali pomlad.

Cascina Cuccagna je edinstven prostor, ki prinaša prvine podeželskega načina življenja v mesto. Obsežne površine predstavljajo kraje srečevanja generacij in kultur. Kmetija v središču mesta deluje kot polje za razvijanje novih konceptov zelenega urbanega življenja in aktivne participacije meščanov.

Več informacij in podob na http://www.cuccagna.org/portal/IT/handle/?page=homepage

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri