Do svoje strehe nad glavo preko stanovanjskih kooperativ

Stanovanjske kooperative so odgovor na vprašanje, kako reševati stanovanjski problem poceni in po načelih vzajemnosti, solidarnosti, sodelovanja, javnega dobrega, socialne odgovornosti ter predvsem zavezanosti k ekološko-trajnostnim rešitvam bivanja. To so vrednote, ki močno pridobivajo na pomenu v urbanih delih razvitega sveta.

Mesec april je v Škofji Loki ekološko obarvan, odvijal se bo cel sklop prireditev in predavanj pod skupnim imenom Loško je Ekološko. Posvet na temo stanovanjskih kooperativ bo v četrtek, 18. aprila, ob 17. uri v Sokolskem domu vodil Blaž Habjan.

Tisti, ki nimate rešenega stanovanjskega vprašanja, imate možnost, da združeni soustvarite svoj življenjski prostor. Namesto čakanja v vrsti za neprofitno stanovanje, ki ga bo zgradil občinski ali republiški stanovanjski sklad, ali čakanja na ugodno tržno najemnino, stiskanja v premajhnem lastniškem stanovanju ipd., se odločite za drugo, ugodnejšo možnost – bodite aktivni in se postavite v manjšo vrsto v kooperativi, ki jo ustanovite kar sami s somišljeniki.

Stanovanjske kooperative so v večini najbolj razvitih industrijskih držav takoj za javnimi stanovanjskimi skladi glavne ponudnice neprofitnih najemnih stanovanj. Teh v Sloveniji najbolj primanjkuje. Zato je nastal projekt Uveljavljanje stanovanjskih kooperativ po švicarskem vzoru, v okviru katerega so v Zavodu Tovarna proučili delovanje kooperativ v Ženevi in oblikovali predloge sprememb naše stanovanjske politike in zakonodaje, da bi stanovanjske kooperative lahko zaživele tudi pri nas. Dejavnosti sedaj nadaljujejo v okviru Mreže za prostor, ki povezuje nevladne organizacije na področju urejanja prostora.

Več informacij na to temo vam ponuja splet www.stanovanjskekooperative.si.

2 comments

  1. Hvala za opozorilo, ki smo ga posredovali skrbniku omenjene spletne strani. Bo urejeno v najkrajšem možnem času. Lep pozdrav, Marko Peterlin, IPoP

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri