Od električnih vozil do Romov

Devet projektov programa URBACT v teh mesecih končuje svoje aktivnosti z zaključnimi konferencami. To jesen sta jih poleg projekta Active Travel Network (več o zaključni konferenci tega projekta) pripravila še dva ‘nizkoogljična’ projekta v okviru programa URBACT. Končni dogodek projekta Electric Vehicles in Urban Europe (EVUE) je potekal 4. oktobra v Londonu. Zbralo se je 60 predstavnikov, ki so se osredotočili na vprašanje, kako lahko prihodnje politike EU podpirajo električno mobilnost v mestih. Eno izmed ključnih sporočil je bilo, da morajo mesta oblikovati strategije, s katerimi bodo lahko električna vozila integrirala v večmodalni prevoz. Partnerji projekta Cities Action for Sustainable Housing (CASH), pod vodstvom francoskega mesta Echirolles, pa se bodo med 27. in 29. novembrom zbrali v Bruslju. Namen konference je izdelati priporočila za uspešno izkoriščanje novih strukturnih skladov v letih 2014-2020 za energetsko učinkovito prenovo socialnih stanovanj.

Spodbujanje mladih in družbene vključenosti

Zbrali se bodo tudi partnerji projektov na temo aktivnega družbenega vključevanja. Projekt OP-ACT (Options of Actions for the Strategic Positioning of Small and Medium Sized Cities) bo imel svojo zaključno konferenco 8. novembra v avstrijskem Leobnu. Pomemben del projekta je spodbujanje mladih, zato bo šestnajstletni Felix Leitner delegatom prikazal svoj kratek film o perspektivah mladih za prihodnost. Med 16. in 17. januarjem bo Budimpešta gostila zaključno konferenco projekta Roma-Net, ki se ukvarja s socialno izključenostjo Romov, in o katerem smo že poročali. Predstavniki mest bodo pozvani k širjenju rezultatov projekta in k oblikovanju zvez na nadaljnje sodelovanje. Socialna vključenost bo prevladovala tudi na dnevnem redu v pionirskem mestu Mulhouse 22. in 23. novembra na zaključni konferenci projekta Together. Mednarodno srečanje bo zapečateno z vzpostavitvijo novega omrežja »teritorijev soodgovornosti«. Omrežje bo vključevalo širok nabor akterjev v mestih, ki se soočajo s tovrstnimi izzivi in tako nadaljevalo z vplivanjem na oblikovanje lokalnih politik.


Prenova srednje velikih mest in zgodovinskih središč

Zaključni dogodek projekta SURE, ki se loteva depriviligiranih sosesk v majhnih in srednje velikih mestih, med drugim z uporabo ukrepov na področjih turizma in majhnih podjetij, je 14. novembra 2012 gostil vodilni partner Eger na Madžarskem. Obnova družbenega tkiva in vitalnosti zgodovinskih mestnih središč pa je bila tema projekta LINKS, ki bo med 9. in 11. januarjem o svojih ugotovitvah poročal v Bruslju, ko bodo partnerji povabljeni na predstavitev priporočil za ustrezne politike delovni skupini Urban Intergroup v Evropskem parlamentu. Inovativni projekt ESIMeC se je zaključil 7. novembra 2012 v Bruslju s kulinarično temo, saj ponuja »kuharico«, s katero si lahko mestni voditelji pomagajo pri mešanju vrste ključnih sestavin v uspešen recept za več delovnih mest v srednje velikih mestih.

Več:

OPT-ACT program zaključne konference – URBACT spletna stran (ang)

Roma-Net – URBACT spletna stran (ang)

Together najava zaključne konference – URBACT spletna stran (ang)

SURE – URBACT spletna stran (ang)

LINKS Final Conference Announcement – URBACT website

ESIMeC Final Conference Announcement – URBACT website

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri