Evropska mesta v urbanem svetu

Kakšna bodo mesta prihodnosti? Kaj lahko mestni načrtovalci danes prispevajo k uspešni, vključujoči in trajnostni prihodnosti?

To bosta ključni vprašanji na Letni konferenci URBACT , odgovori nanju, podani na plenarnih zasedanjih in delavnicah, pa bodo podprti z izkušnjami projektov URBACT  v evropskih mestih. Toda debate se ne bodo osredotočale zgolj na Evropo in eno od osrednjih plenarnih zasedanj bo na temo Evropska mesta v urbanem svetu.

Tukaj so štirje dobri razlogi, da privlačnemu plenarnemu zasedanju sledite bodisi osebno, bodisi prek spletnih omrežij:

1. Evropa ni otok. Razvoj drugih regij ima močan vpliv na evropska mesta in od drugih delov sveta se je mogoče naučiti, kako razvijati boljše regionalne politike.

Evropska komisija je to spoznala in vzpostavila dialog o prostorskem razvoju s Kitajsko. Ta proces je porodil poročilo, ki predstavlja primerjalne perspektive regionalnih politik na Kitajskem in v Evropi ter opozarja na točke, iz katerih se lahko učita obe strani. Debato bo vodil Peter Ramsden, ki je tudi sam sodeloval v raziskovalni skupini in se bo zato zagotovo domislil pronicljivih vprašanj.

2. Velika dinamika mest drugod po svetu Evropejcev ne bi smela prestrašiti, temveč jih navdihovati.

Sandro Balducci, profesor planiranja in prorektor na Politehniki Milano z akademskimi izkušnjami iz ZDA in Šanghaja ter specialist za razvoj evropskih mest, nam bo morda lahko povedal več o tem, da tudi evropska mesta izkazujejo močno dinamiko ter, kako lahko držijo razdaljo in ostajajo fukcionalna, konkurenčna in privlačna!

3. Grajenje gospodarsko uspešnega, trajnostnega in vključujočega mesta je težavno delo in ne more biti odvisno od vodilnih političnih diskurzov.

V članku China and Europe: The Implications of the Rise of China for European Space (Kitajska in Evropa: Posledice vzpona Kitajske za evropski prostor) John Lovering in Ivan Turok ocenjujeta mednarodno tekmo med mesti, da bi postala “najbolj ustvarjalno mesto”. Z analizo tega diskurza in njegovega udejanjanja po vsem svetu razkrivata njegove omejitve. Malo verjetno je, da bodo v prihodnosti vse službe ustvarjalne; vsa mesta niti ne morejo biti kreativna mesta, medtem ko je treba ustvarjati prostor primeren za vse člane družbe.

Grajenje resnično trajnostnega in pravičnega mesta utegne zahtevati bolj zapleten pristop. Ker je to eno od glavnih področij zanimanja Susan Fainstein, profesorice in višje znanstvene sodelavke na Visoki šoli za oblikovanje na Harvardu, bo gotovo prispevala privlačen vpogled v to, kako lahko rešujemo neenakosti v mestih danes in v prihodnosti.

4. Latinska Amerika ima veliko izkušenj v kolektivnem upravljanju krajev in dobrin na lokalni ravni.

Evropski oblikovalci politik se dandanes osredotočajo zlasti na vključevanje meščanov in deležnikov v oblikovanje politik, ki ga vidijo kot novo orodje za trajnostni razvoj. Morda se lahko Evropejci kaj naučimo od Latinske Amerike? Upamo, da bomo kaj izvedeli od  Patricie Torres, glavne specialistke za urbani razvoj pri Medameriški razvojni banki in nekdanje podpredsednice kolumbijskega Ministrstva za stanovanjska vprašanja in urbani razvoj.

Tekom razprave lahko pričakujemo še zanimivejša vprašanja, zato vas vabimo, da jim sledite po spletnih omrežjih Facebook in Twitter. Naše poročanje boste lahko spremljali prek Twitter računa _ipop in na Facebook strani Inštituta za politike prostora.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri