Umetnost in javni prostor

»Javni, odprti prostor – prostor neznank za umetniško ustvarjanje in interakcijo z uporabniki«

Kaj je očem prostorskega načrtovalca nevidno, kar umetnika pritegne k umetniškemu ustvarjanju v javnem prostoru? Umetniške intervencije nedvomno oživijo javni prostor in uporabnike spodbudijo, da ta prostor živijo. Vendar pa zagotavljanje vitalnega in kvalitetnega javnega prostora ni edini razlog, da ustvarjalci v njem najdejo svoj »oder«.

Katere so torej neznanke, ki pritegnejo in spodbudijo umetnika, da svojo dejavnost preseli na prosto? Katere značilnosti tega prostora spodbujajo ali determinirajo procese umetniškega ustvarjanja? Kakšen je spekter različnih možnih uporab prostora že v fazi načrtovanja? Na kakšen način načrtovalci pri svojem delu upoštevajo tako dnevne uporabnike kot občasne, npr. umetniške intervencije? In kakšni so lahko učinki umetniških intervencij na že oblikovan javni prostor?

Vas zanimajo odgovori na ta vprašanja? Pridružite se nam na konferenci v Murski Soboti, ki bo potekala v ponedeljek, 27. avgusta, v okviru festivala Front@ sodobnega plesa. Svoja razmišljanja bodo z nami delili umetniki, managerji, arhitekti, urbanisti, krajinski arhitekti in raziskovalci iz Avstrije, Belgije, Hrvaške, Madžarske, Srbije in Slovenije:

– EMIL KRIŠTOF, glasbenik in vodja Kulturnega centra univerze v Celovcu UNIKUM, ki s svojimi interdisciplinarnimi projekti odkriva pozabljene in posebne kraje, daleč od gospodarskih in turističnih centrov, v obmejnem trikotu Avstrije, Slovenije in Italije;

– JUGOSLAV HADŽIĆ iz DAH teatra iz Beograda, ki želi v projektu Ne/vidno mesto s predstavami na javnih prevoznih sredstvih predstaviti večetnično zgodovino evropskih mest, ki so jo s svojim življenjem ustvarjali vsi nekdanji prebivalci;

– MARCELL IVÁNYI, igralec, filmski in gledališki producent iz organizacije Bozsik Yvette Foundation iz Budimpešte, ki je s projektom Kultura na ulici predstave profesionalnih gledališč za otroke in mladino pripeljal v javni prostor in s tem omogočil dostop do visoko kvalitetnih predstav tudi socialno in ekonomsko deprivilegiranim skupinam ter hkrati spodbudil ustvarjanje predstav, ki se lahko prilagodijo danim razmeram in uprizorijo na različnih prizoriščih;

– RENE LISAC iz Društva arhitektov Zagreb, eden od avtorjev mednarodnega interdisciplinarnega projekta Akupunktura mesta, katerega cilj je z intervencijami arhitektov, antropologov, krajinskih arhitektov, umetnikov idr. ter ob sodelovanju prebivalcev in lokalnih oblasti izboljšati kvaliteto urbanega življenja v partnerskih državah jugovzhodne Evrope;

– RAFAELLA HOULSTAN-HASAERTS, arhitektka in raziskovalka na Fakulteti za arhitekturo La Cambre-Horta v Bruslju, ter BARBARA GOLIČNIK MARUŠIĆ, krajinska arhitektka in raziskovalka na Urbanističnem inštitutu RS v Ljubljani, ki sta vključeni v projektno ekipo Human Cities, ki se večplastno ukvarja z javnim prostorom in njegovimi družbenimi in kulturnimi razsežnostmi – javnega prostora ne obravnava kot zgolj fizično dimenzijo, temveč tudi kot družbeno mrežo, ki se vzpostavi med uporabniki.

Pogovor bosta vodili Biba Tominc iz Urbanističnega inštituta RS in Mateja Lazar iz Kulturne stične točke v Sloveniji (SCCA–Ljubljana).

Udeležba na dogodku je brezplačna! Organizatorji prosijo, da udeležbo potrdite preko prijavnega obrazca na spletni stranihttp://www.ccp.si/izpis.php?id=1212, kjer so na voljo tudi dodatne informacije. Konferenca bo potekala v angleščini.

Vabljeni!

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri