Novi projekti na temo trajnostnega urbanega razvoja

V začetku maja 2012 se je uradno začelo 19 novih projektov programa URBACT. Izhodišče vseh projektov je trajnostni urbani razvoj, vendar ga posamezni projekti obravnavajo z različnih gledišč. Eni se bolj osredotočajo na urbanistično načrtovanje in urbano prenovo, drugi pa na gospodarski razvoj in zaposlovanje. V nadaljevanju predstavljamo hiter pregled tem, ki jih obravnavajo posamezni projekti.

Urbanistično načrtovanje in urbana prenova

Vsaj devet projektov se posveča trajnostnemu razvoju s  perspektive urbanističnega načrtovanja in urbane prenove. Na področju urbanističnega načrtovanja projekti iščejo trajnostne odgovore pri povezovanju transporta in urbanega razvoja (ENTER.HUB), pri postavljanju lokalnih tržnic v mestih (URBACT Markets) pri razvijanju novih finančnih instrumentov (CSI Europe) in pri spremljanju lokalnega strateškega načrtovanja. Na področju urbane prenove iščejo načine za trajnostno izgradnjo visokih stanovanjskih blokov (RE-Block), zbirajo praktična znanja prebivalcev o rabah (USER) in izpostavljajo razvoj nepozidanih območij kot priložnost za mesto (USE ACT in WOOD FOOTPRINT). Poleg tega se eden od projektov ukvarja s posebnim okoljskim problemom – to je projekt Sustainable Food for Urban Communities, ki obravnava trajnostno prehrano v urbanih skupnostih.

Gospodarski razvoj in zaposlovanje

Skoraj polovica vseh projektov se ukvarja s trenutno najbolj perečimi problemi evropskih mest – z gospodarskih razvojem in zaposlovanjem. Nekaj projektov se ukvarja z inovacijami in gospodarskim razvojem (E4C ali E-skills for innovative cities), s kulturnimi in kreativnimi industrijami (CreativeSpin), z inovacijami in znanjem (INNOVA) in s vzpostavljanjem partnerstev med univerzami in mesti (EUnivercities). Projekt 4D CITIES se posveča zdravstvenim politikam, projekt CityLogo pa mestnemu znamčenju in trženju. Nekaj projektov deluje na področju izobraževanja in zaposlovanja ter izpostavlja probleme zaposlovanja mladih (My Generation at Work in JOBTOWN) ter vlogo staršev pri preprečevanju zgodnjega opuščanja šolanja (PREVENT). Eden od projektov pa poskuša spodbuditi iznajdbe in inovacije prebivalcev, s katerimi bi izboljšali javne storitve (SMART CITIES).

Kmalu bo več informacij o posameznih projektih na voljo na njihovih spletnih podstraneh, tekom poletja pa poteka tudi zbiranje interesa za vključitev dodanih partnerjev k posameznim projektom, kakor smo že poročali.

Več:

Rezultati drugega razpisa URBACT II – spletna stran URBACT (ang)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri