Prva postaja do kreativnih tovarn

Dogodek Prva postaja! je v petek, 25. maja 2012 na Kreativni postaji Španski borci predstavil projekt Kreativnih zadrug in vzgibe za njegov nastanek, ter ponudil pogovor z uglednimi gosti o možnostih za njegovo uresničevanje. Na spremljajoči razstavi je na dveh primerih, trgovini Merkur za Bežigradom in poslovnih prostorih Alkaloida v Šiški, prikazal možnost revitalizacije in preobrazbe prostorov v kreativne tovarne.  Dogodek je organiziralo Društvo za ustanavljanje kreativnih zadrug – DUKZ.

Uvodoma je vzgibe za nastanek in začetne korake projekta predstavil Miran Mohar, eden od njegovih pobudnikov. Osrednja točka dogodka je bila predstavitev projekta Kreativnih zadrug, ki jo je kot vodja kolektiva osvetlil Blaž Murn. Trenutno se projekt Kretivnih zadrug izvaja pod okrijem DUKZ, ki naj bi se kasneje prestrukturiral v mrežno organizacijo, pod katero bi se združevale posamezne kreativne zadruge in prostorske enote – kreativne postaje in kreativne tovarne. Kot plod prizadevnega dela kolektiva in sodelovanja z Zavodom En-knap je nastala prva kreativna postaja v Sloveniji – Kreativna postaja Španski borci.

Sledila je okrogla miza »Perspektive mladih v kreativnem sektorju«, na kateri so sodelovali rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik, vodja Urada za mladino na MOL Mateja Demšič, koordinatorka projekta Second Chance na Oddelku za kulturo na MOL Urška Jurman, predstavnik z Oddelka za urejanje prostora MOL Ivan Stanič in član umetniške skupine Irwin Miran Mohar. Povabljeni predstavnik vlade dr. Borut Rončević, v.d. generalnega direktorja Direktorata za visoko šolstvo in znanost na MIZKŠ, se je zaradi nepredvidenih obveznosti opravičil. Okroglo mizo je moderiral Marko Peterlin z Inštituta za politike prostora.

Govorci so se strinjali, da gre za pomembno temo, kjer so potrebni ustrezni ukrepi. Vsi so se na pobudo odzvali zelo pozitivno in povedali, da so projekt pripravljeni podpreti, vsak po svojih zmožnostih, čeprav je ustrezne sistemske ukrepe trenutno težko najti.

Prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik je povedal, da se mu zdijo študentje premalo aktivni v odnosu do svojega družbenega okolja, zato močno podpira predstavljeno pobudo, ki si prizadeva utrditi drugačen pristop. Kreativni mladi se po besedah Mateje Demšič za razliko od drugih bolje znajdejo, ko vstopajo na trg dela, saj so bolj navajeni biti odvisni predvsem od sebe. Vendar to ne spremeni dejstva, da je za ustrezen razvoj dejavnosti in učinke v družbi potrebno ugodno okolje, zagotavljanje česar pa je tudi odgovornost MOL, pa tudi države.

Urška Jurman je najprej izpostavila , da se ji zdi pravno-formalna oblika zadruge, s katero se ponovno krepi pomen skupnosti in solidarnosti, dober odgovor na stanje kreativnih industrij danes. Povedala je, da kreativne industrije v MOL podrobneje obravnava Strategija razvoja kulture v MOL 2012-2015, v glavnem v povezavi z načrtovanim produkcijskim centrom Rog. Navezala pa se je tudi na evropski projekt Kreativna mesta, v okviru katerega je že ustanovljen Regionalni center kreativne ekonomije pod vodstvom RRA LUR, s sedežem v Tehnološkem parku.

K temu je Ivan Stanič dodal, da ima MOL poleg Roga na voljo tudi druge prostore, kot so recimo Španski borci ali Kino Šiška, ki so že ponujeni v uporabo in upravljanje. »To je dovolj artikulirana pobuda, da se lahko naslovi na mestno upravo, na mestno politiko« je povedal Stanič.

Miran Mohar trenutno stanje vidi kot priložnost, da mladi najdejo nove načine dela in si tako sami krojijo prihodnost. »Državne institucije bi morale stopiti na vaš vlak, vas prositi, če grejo lahko z vami, ne obratno« je zaključil Miran Mohar.

Po predstavitvi projekta in okrogli mizi je bila odprta razstava dosedanjega delovanja skupine. Na razstavi je podrobneje predstavljen projekt Kreativnih zadrug, kratka zgodovina in razvoj projekta ter vizija širitve kreativnih zadrug v prihodnje. Na primeru dveh praznih objektov – Merkur, Bežigrad in Alkaloid, Šiška – je predstavljana tudi možnost revitalizacije in preobrazbe prostorov v kreativne tovarne. Razstavo si je v zgornjem preddverju Španskih borcev mogoče ogledati do 10. septembra 2012.

Vabljeni na Kreativno postajo Španski borci!

Spletna stran DUKZ

 

 

 

 

 

 

Fotografije in grafike: DUKZ

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri