Kako bi lahko mesta ustvarila več zaposlitev?

Vrnitev »rasti«

Z novim francoskim predsednikom se je v dolgočasni evropski politični besednjak vrnila beseda »rast«, ki je skupaj z besedno zvezo »delovna mesta« obvladovala preteklo desetletje evropske politike. Nenavadni optimizem, ki ga je v evropski prostor prineslo vračanje te obrabljene fraze, lahko seveda pojasnimo predvsem z nasprotovanjem pretiranemu in na krčenju javnih storitev temelječem varčevanju.

Medtem, ko mnogi upravičeno opozarjajo, da je cilj neprestane »rasti« nesmiseln, pa kaže tudi opozoriti, da smo še ne tako dolgo nazaj angleško besedo »growth« v slovenščino prevajali kot »razvoj«. Razvoj pa pomeni predvsem spremembe in to se sliši že precej bolj času primerno.

Več in boljše zaposlitve za gospodarsko uspešnejša mesta

Prizadevanja za spremembe na bolje so tudi temelj projekta z naslovom »Več zaposlitev – boljša mesta« v okviru programa URBACT.  To je osrednja tema ene od šestih mednarodnih skupin strokovnjakov, ki jih je URBACT zadolžil za iskanje rešitev za ključne grožnje, s katerimi se soočajo evropska mesta. Njihova spoznanja bodo napajala razprave na URBACT-ovi letni konferenci, ki bo 3. in 4. decembra letos potekala v Kopenhagnu, in ki bo dosegla višek z izdajo publikacije prihodnje leto.

Profesor Mike Campbell, strokovnjak za trg dela in veščine ter član delovne skupine »Več zaposlitev – boljša mesta« pravi: »Evropa se mora vrniti h gospodarski rasti. Da bi ta cilj dosegli potrebujemo gospodarsko uspešnejša mesta ter več in boljše zaposlitve za prebivalce«. Profesor Campbell želi s svojimi sodelavci ugotoviti, kako lahko mesta podpirajo gospodarsko rast in dosegajo z zaposlitvami bogato rast. Vprašanja, na katera želijo odgovoriti so: Kje se bodo nove zaposlitve pojavile? Kako pripravljeni so prebivalci, da te službe dobijo in jih tudi obdržijo? Katere so priložnosti in katere nevarnosti? Kaj lahko mesta storijo, da pomagajo svojim prebivalcem dobiti in obdržati službo ali najti boljše delo?

Poziv za sodelovanje

Da bi pridobili čimveč uporabnih informacij o konkretnih primerih iz prakse URBACT poziva vse strokovnjake na področju urbanega in gospodarskega razvoja, da posredujejo svoja mnenja in izkušnje. Z njimi lahko prispevajo k razvijanju praktičnih zamisli, nasvetov in priporočil za podporo evropskim mestom v njihovih prizadevanjih pri projektu »Več zaposlitev – boljša mesta«.

Bi prispevali svoje poglede ali izkušnje, tako dobre kot slabe, o tem, kako vaše mesto generira več zaposlitev? Do 29. junija 2012 se lahko obrnete na koordinatorko projekta Alison Partridge (alison@aurora-ltd.eu).

Več: Blog Alison Partridge s podrobnejšimi informacijami (ang)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri