Eltis – portal urbane mobilnosti

Eltis je spletna platforma z vrsto različnih aplikacij in kopico informacij, ki zadevajo promet v mestih. Namenjena je zlasti izmenjavi izkušenj in širjenju znanj o dobrih praksah pri urejanju prometa v mestih. Brskati je mogoče med več kot 1500 primeri dobrih praks, nekateri od njih so prevedeni v vse jezike Evropske unije. Prebirati je mogoče tudi spodbudne zgodbe o novih praksah, saj se redno nalagajo sveže vsebine.

Portal je mogoče uporabljati tudi kot vir slikovnega ali video materiala za različne priložnosti. Z njega je mogoče sneti fotografije za lastno uporabo ali video posnetke, v katerih je nazorno prikazano uvajanje dobrih praks. Na njem je mogoče pridobiti material, podatke in orodja, ki lahko podkrepijo vaše argumente na področju mobilnosti v mestih. Poleg tega se na njem objavljajo tudi novice o dogodkih, na katerih lahko pridobite še dodatne informacije. Stran in povezave na njej je mogoče uporabljati tudi kot izhodišče za vzpostavitev lastne podporne mreže za mobilnost v mestih.

Z registracijo je mogoče postati t.i. prijatelj Eltis-a. Registracija k ničemur ne obvezuje, je brezplačna in ne traja več kot dve minuti. Če se želite registrirati pojdite na http://www.eltis.org/index.php?id=64&relid=68. Z registracijo lahko uporabljate vse storitve portala Eltis brezplačno, med drugim tudi mesečne novice Eltis o urbanem transportu v šestih jezikih.

Če želite širiti svoje ideje in rešitve za boljši promet v mestih, lahko uporabljate Eltis kot svojo platformo za obveščanje, saj je na portal mogoče vsebine tudi naložiti. Za posredovanje študij primerov in novic lahko uporabite spletni obrazec. Na ta način že razširjata svoje ugotovitve tudi dva projekta programa URBACT, EVUE in Active Travel Network.

Eltis obstaja od leta 1998 in je pobuda Evropske komisije, bolj natančno nekdanjega Generalnega direktorata za energijo in transport (DG TREN), ki se je kasneje razcepil na področji energije (DG Ener) ter mobilnosti in transporta (DG MOVE). Upravlja ga Izvajalska agencija za konkurenčnost in inovacije (Executive Agency for Competitiveness & Innovation – EACI).

Eltis intenzivno sodeluje z velikimi pobudami kot so CIVITAS, EPOMM, ManagEnergy in Konvencija županov (Covenant of Mayors).

 

Članek je prevod članka, izvirno objavljenega na blogu programa URBACT.

Prevedla: Petra Očkerl, Marko Peterlin

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri