Tretji člen

S pomočjo družabnih omrežij ter aktivističnega spletnega mesta www.tretjičlen.si se začenja graditi skupnost aktivnih državljanov Slovenije, ki želijo imeti vpliv na odločitve širšega javnega pomena. S svojo prvo kampanjo se Tretji člen pridružuje pozivu skupine nevladnih in političnih organizacij ter posameznikov k etični odločitvi o prihodnosti projekta TEŠ 6.

Državljanke in državljani Slovenije so pogosto označeni kot politično apatični. In vendar jih skoraj 29.000 sodeluje v kampanjah aktivistične spletne skupnosti Avaaz, ki z zbiranjem podpore svojih članov učinkovito vpliva na politične odločitve globalnega pomena.

V Sloveniji imamo pravico do neposredne demokracije zapisano v 3. členu ustave, po katerem je »slovenski Avaaz« tudi dobil ime. Skupnost Tretji člen pod geslom »Naši glasovi so naša moč« izkorišča demokratični potencial svetovnega spleta za združevanje šibkih glasov posameznikov v močna sporočila civilne družbe, ki jih odločevalci ne bodo mogli preslišati.

Kampanje Tretjega člena bodo namenjene vplivanju na delo politikov, javnih služb ter velikih podjetij, katerih zavezanost delovanju v javnem interesu je pogosto zgolj deklarativna. Tretji člen navdihuje vpliv, ki so ga dosegle aktivistične spletne skupnosti 38 Degrees v Veliki Britaniji, GetUp v Avstraliji in globalni Avaaz, ki ima več kot 12 milijonov članov iz 194 držav.

Z objavo spletne peticije na naslovu www.tretjiclen.si se začenja zbiranje podpore državljank in državljanov pozivu političnim odločevalcem k etični odločitvi o prihodnosti projekta TEŠ 6. Podpisniki Vlado in Državni zbor pozivajo, naj uzakonijo 6-mesečni moratorij na vse aktivnosti in odločanje o TEŠ 6. V tem času naj verodostojno etično razsodišče poda za vlado zavezujoče mnenje glede prihodnosti tega projekta. Hkrati zahtevajo pripravo trajnostnega energetskega scenarija in njegovo enakovredno obravnavanje med alternativami razvoja slovenske energetike.

Več na spletni strani Tretji člen.

Informacije: Renata Karba, renata@tretjiclen.si

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri