Razvoj kolesarjenja v lokalnih skupnostih

Kolesarjenje je vedno bolj popularno in verjetno bi težko našli še kakšen kraj, kjer si ljudje ne bi želeli razvoja tako priljubljenega načina mobilnosti. Tudi v Sloveniji so se nekateri kraji pogumno spustili v izgradnjo novih kolesarskih stez, počivališč, zemljevidov, parkirišč za kolesa in podobno. Lahko bi rekli, da se je v zadnjem času ponovni razvoj kolesarjenja začel tudi pri nas. Je že res, da večina ljudi ob besedah kolo, kolesarjenje ali kolesarstvo najprej pomisli na šport in rekreacijo, vendar pa se lahko strinjamo, da tudi te aktivnosti pomagajo odpirati vrata vsakodnevni kolesarski mobilnosti iz potrebe.

Še vedno je veliko lokalnih skupnosti, ki so v kolesarskem smislu relativno slabo razvite. Ponekod primanjkuje znanja, ponekod denarja, ponekod prave volje, ponekod je problem še kaj drugega v kombinaciji z naštetim.

Zato so se v Slovenski kolesarski mreži odločili, da zaženejo svojo prvo serijo člankov z nasveti, ki jo namenjajo vsem načrtovalcem, razvijalcem, zagovornikom, aktivistom, politikom in strokovnjakom, da bi v svojem lokalnem okolju pripomogli k razvoju kolesarjenja. V prvi vrsti želijo opogumiti tiste, ki bi radi za kolesarje nekaj naredili, pa ne vedo kako naj se tega lotijo.

S podajanjem vsebine v enostavnih in logičnih korakih, želijo proces sprememb v lokalnem okolju čimbolj približati in poenostaviti ter ga narediti uporabnega. Ob tem podajajo razlago nekaterih osnovnih pojmov o kolesarski infrastrukturi, kakršne so razlike med posameznimi ukrepi (kolesarski pas, steza, pot…) in primeri uporabe. Sledijo nasveti kako uspešno zagnati kampanjo, kako do nove kolesarske steze in kako se lotiti označevanja kolesarskih tras, ne pozabijo pa opozoriti tudi na pogoste dobronamerne napake. Obravnavajo še prepreke, ki čakajo na poti v “kolesarjenju prijazno” prihodnost in pa obvezen dodatek – kako prijazna kolesarska skupnost sploh funkcionira v vsakdnjem življenju.

Želijo si, da bi vam prva serija nasvetov pomagala pri razvoju vaše kolesarske skupnosti in da boste ob branju dobili še dodaten navdih za akcijo. Če se vam zdi, da je potrebno karkoli dopolniti, izboljšati, ali bi morda radi kakšno zadevo pokomentirali, vas  prosijo, da to naredite. Prav tako povejte za serijo nasvetov še komu, ki ga tematika razvoja kolesarjenja zanima.

Avtor serije člankov je Josip Rotar, univ.dipl.inž.prom.

Izvirni članek na spletni strani Slovenske kolesarske mreže in povezave na posamezne članke najdete tukaj.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri