Jane’s Walk: Urbani sprehodi za prijetnejša mesta

Prvi konec tedna v maju 2011 je Ljubljano zaznamovalo pešačenje. Množičnemu rekreativnemu pohodu po Poti ob žici so se pridružili tudi udeleženci štirih sprehodov po različnih delih mesta. Inštitut za politike prostora je skupaj s partnerji s pripravo sprehodov, imenovanih »Jane’s Walk«, Ljubljano pridružil številnim mestom po svetu, v katerih so 7. in 8. maja s podobnimi sprehodi obeležili dragocena sporočila dediščine Jane Jacobs. Jacobsova, ki velja za eno najpomembnejših osebnosti sodobnega urbanizma, je avtorica znamenite knjige Umiranje in življenje velikih ameriških mest, s katero je pred natanko petdeset leti postavila temelje sodobnemu razumevanju mest.

V soboto, 7. maja in v nedeljo, 8. maja so bili v Ljubljani organizirani štirje sprehodi in sicer po Taboru, Spodnji Šiški, Zgornji Šiški in Fužinah. Na posameznih sprehodih je bilo od deset do skoraj petdeset udeležencev, ki so se sprehajali od uro in pol do dve uri in pol ter se na Taboru in v Spodnji Šiški še dolgo družili tudi ob drugih dogodkih. Z izbiro območij za sprehode se je lepo razkrila stopnja lokalne povezanosti in pripadnosti okolju. Na Taboru in v Spodnji Šiški je bilo število udeležencev sprehoda večje kot v Fužinah in še posebej v Zgornji Šiški. Zanimanje za sprehode je kot kaže večje tam, kjer že obstaja dobra povezanost na lokalni ravni bodisi med prebivalci bodisi med institucijami.

»Jane’s Walk« so v duhu sporočil Jacobsove namenjeni povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko, spodbujanju pripadnosti območju bivanja in ozaveščanju o pomenu teh območij. Promovirajo privlačnost pešačenja po vsakdanjih opravkih in predvsem učinek, ki ga imajo s tem pešci na urejanje mestnega prostora. Hodljiva mesta so urejena tako, da svojim prebivalcem omogočajo višjo kakovost življenja, boljše psihofizično počutje, večjo povezanost in višjo stopnjo varnosti ter ob tem ponujajo tudi dobre možnosti za razvoj lokalnih storitev.

Udeleženci sprehodov so se lahko na sprehodih v živo, na lastne oči in z lastnimi nogami, nekateri pa tudi s skiroji, prepričali, kako dragoceno je gojiti hodljivost prostora, skrbeti za varne, vzdrževane in zanimive ureditve in programe ter skozi oblikovanje pobud za spremembe in neposredno udeležbo pri urejanju gojiti tudi pripadnost svojemu bivalnemu okolju. Udeleženci sprehodov so s tem dobili možnost ločiti dobre od slabih ureditev in oblikovati tudi pobude za spremembe.

Organizacijo sprehodov v Ljubljani je v imenu Mreže za prostor prevzel Inštitut za politike prostora ob sodelovanju lokalnih partnerjev Zavoda Bunker, društva Prostorož, društva Kulturna četrt Tabor, Društva za urbano okolje, Odbora za lepšo Staro Šiško in skupine Paz!Park. Pri organizaciji sta sodelovala tudi društvi Focus in CIPRA Slovenija, sicer partnerja projekta Plan B za Slovenijo.

Trajanje: April 2011 – Avgust 2011

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri