Ambasadorji barja

Prvo srečanje Ambasadorjev barja

14. oktobra 2011 je potekalo prvo srečanje Ambasadorjev barja, v dvorani osnovne šole Borovnica na Ljubljanskem barju.  Dogodek je predstavljal zaključek poletnih dejavnosti projekta »Ljubljansko barje – moj navdih« in je hkrati začetek novega niza dogodkov, ki naj bi prispevali k razvojnemu povezovanju in produktivnemu varstvu krajine na Ljubljanskem barju. Več na www.dkas.si.

Mednarodna konferenca MULTIFUNKCIONALNE KRAJINE

V Evori na Portugalskem bo med 20. in 22. oktobrom potekala Mednarodna konferenca Multifunkcionalne krajine (Multifunctional Landscapes), ki je 10. srečanje v okviru akcij, povezanih z izvajanjem Evropske konvencije o krajini. Mednarodna konferenca vključuje štiri delavnice, so namenjene izvajanju Evropske konvencije o krajini in izmenjavi izkušenj na ravni Evrope, predstavitvi primerov dobre prakse, razpravi o aktualnih vsebinah ter iskanju rešitev skozi razpravo in pobude, povezanimi z razvojem in varstvom krajine. Na delavnicah bodo s prispevkom aktivno sodelovali tudi krajinski arhitekti iz Slovenije. Več na http://www.dkas.si/

ZEO 2011 Zgradbe, energija, okolje

Slovensko društvo za sončno energijo & Kubus Inženiring d.o.o., Ljubljana je tudi letos organiziral strokovni posvet ZEO 2011. Strokovni posvet Zgradbe, energija in okolje je dogodek, na katerem domači in tuji strokovnjaki udeležence seznanjajo s teoretičnimi novostmi in praktičnimi izkušnjami s področja uporabe obnovljivih virov energije v zgradbah. Namenjen je ljudem, ki se zavedajo pomembnosti odgovornega obnašanja do okolja in ki vedo, da je v varčevanju z energijo prihodnost. Več na www.trajekt.org.

Priznanja ZAPS 2011

Priznanja Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije 2011 so bila podeljena na Dan arhitektov, 6. oktobra 2011, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Več na www.trajekt.org.

Silent Revolutions na Dutch Design Week, Nizozemska

Po uspešni septembrski premieri na London Design Festival 2011 se mednarodna razstava Silent Revolutions: Sodobno oblikovanje v Sloveniji oktobra predstavlja nizozemski javnosti. Razstava bo od 22. do 30. oktobra gostovala v Eindhovnu na deseti izvedbi Dutch Design Week 2011, pomembnem mednarodnem oblikovalskem dogodku z več kot 300 oblikovalskimi projekti in 150.000 obiskovalci. Več na www.trajekt.org.

Tretji Bienale slovenske neodvisne ilustracije

Z oktobrom se v Ljubljano vrača tretja edicija Bienala neodvisne slovenske ilustracije, katerega pobudnik je društvo Tretaroka. V sklopu Bienala se bo na različnih lokacijah po Ljubljani tudi letos predstavilo več kot 20 različnih avtorjev. Avtorski dogodki bodo tudi letos razpršeni po različnih galerijskih in javnih prostorih po Ljubljani, osrednje prizorišče dogajanja pa bo Kino Šiška. Več na www.trajekt.org.

Ljubljana kot destinacija

V Pragi poteka letošnji Architecture Week Prague 2011, ki bo trajal do 23. oktobra. Dogodek je letos bolj ambiciozno zastavljen, saj organizatorji slavijo peto obletnico delovanja. Glavni dogodek poteka v Letni rezidenci kraljice Ane (Belveder v Kraljevih vrtovih na Hradčanih, kjer so predstavljeni dve glavni razstavi. V pritličju je razstava Arhitektura in urbanizem Višegrajske skupine (Češka, Slovaška, poljska, Madžarska, v nadstropju pa Arh Cities – Universal City Project. Na tej razstavi se predstavljajo svetovna mesta od Abu Dabija do Hamburga. Med 36 predstavljenimi mesti je tudi Ljubljana, ki nastopa z naslovom »Ljubljana kot destinacija«. Poudarek predstavitve je ravno na novih javnih mestnih ureditvah, s katerimi je mesto zasijalo v novem sijaju. Več na www.trajekt.org.

Razstava Nikole Bašića v galeriji DESSA

V galeriji DESSA na Židovski stezi 4 v Ljubljani je trenutno razstava Tris, arhitekta Nikole Bašića, ki predstavlja svoje tri projekte: Morske orgle, Pozdrav sonca in spominske križe na Kornatih. Ne gre za klasične arhitekturne stavbe, ampak bolj za temeljno nalogo arhitekture – označevanje prostora. Bašić je zaslovel z Morskimi orglami, ki so dobile tudi evropsko nagrado za javni urbani prostor leta 2006 v CCCB v Barceloni. Več na www.trajekt.org.

Hamburg: Evropska zelena prestolnica

Mesto Hamburg, Nemčija, ki je dobilo nagrado Evropska zelena prestolnica 2011, je ambasador zelenega urbanega življenja, ki podpira gospodarski razvoj in majhne infrastrukturne rešitve, medtem ko spodbuja turizem. Omenjeni natečaj je leta 2008 uvedla Evropska komisija, da bi prepoznavnali mesta z dobrimi referencami in ambicioznimi načrti za izboljšanje okolja. Več na www.trajekt.org.

Znanost ali umetnost grajenja

Na Fakulteti za arhitekturo bo potekal ciklus predavanj gostujočega profesorja dr. Luke Skansija z naslovom Fragmenti iz zgodovine moderne arhitekture. V toku semestra bo cikel predavanj (ex cathedra) posvečen nekaterim velikim figuram modernosti v arhitekturi med XIX in XX stoletjem. Tematike, problematike in razvoj arhitekturne teorije in prakse, bodo prikazani preko analize specifičnih arhitekturnih objektov in nekaterih temeljnih teoretičnih tekstov. Več na www.trajekt.org.

Seminar Učinek metulja

V ponedeljek, 26. septembra, je v prostorih Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU v Ljubljani potekal seminar za predstavnike medijev “Učinek metulja: vloga medijev pri zagotavljanju podnebne pravičnosti”, ki sta ga organizirala Platforma SLOGA in društvo Focus. Ker so podnebne spremembe v javnosti še vedno prepoznane predvsem kot okoljski problem, z njimi povezani razvojni in družbeni izzivi pa se izpostavljajo le redko, je bil ‘Učinek metulja’ namenjen predvsem razpravi o vlogi medijev pri komuniciranju razsežnosti podnebnih sprememb ter medsebojne povezanosti reševanja podnebnih in razvojnih izzivov. Več na www.focus.si.

Evropski ‘ne’ katranskemu pesku

V društvu Focus pozdravljamo pokončno držo Evropske komisije, ki s sprejetjem odločitve, da bo promovirala čistejše vire fosilnih goriv v transportu, ni popustila lobiranju Kanade in naftne industrije. S to odločitvijo EU naftni industriji pošilja signal, da je potrebno umazana goriva bodisi ‘očistiti’ bodisi prenehati z njihovo rabo. Če bodo države članice ta predlog podprle, bodo imeli proizvajalci jasno spodbudo, da vlagajo v čistejšo tehnologijo. Več na www.focus.si.

Focusovi komentarji na osnutek NEP

Društvo Focus je Ministrstvu za gospodarstvo podalo komentarje na osnutek predloga Nacionalnega energetskega programa 2010 – 2030 (NEP). V komentarjih so  poudarili, da mora biti osnovni ukrep zmanjšanje rabe energije, ki mu sledijo obnovljivi viri energije ter opozorili na pomanjkanje mejnikov z zastavljenimi cilji za leto 2030 in perspektive do leta 2050. Izrazili so tudi stališče, da se noben scenarij v NEP ne sklada z njihovo vizijo energetske politike. Več na www.focus.si.

Evalvatorski forumi

Slovensko društvo evalvatorjev vabi vse zainteresirane naj se jim pridružijo na LinkedIn, socialnem omrežju, kjer poteka vrsta zanimivih forumskih razprav o vrednotenju. Več na www.sdeval.si.

Utrip s kolesarske parade

Mariborska kolesarska mreža je 22. septembra, v okviru projekta Teleport programskega sklopa EPK Urbane brazde organizirala Kolesarsko parado. Namen parade je bil ob evropskem tednu mobilnosti opozoriti na problematiko prevlade avtomobiliziranega prometa in zapostavljanje kolesarjev ter pešcev. Kolesarske parade se je udeležilo rekordno število kolesarjev in njihovih podpornikov – okrog 70 – ki so se na pot podali na zelo različnih vozilih. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

Parkiraj si kolo

Mariborska kolesarska mreža je v okviru projekta »Parkiraj si kolo« izdelala analizo parkiranja koles v ožjem predelu mestnega središča Maribora. Glavni sklep analize je, da so kvalitetna kolesarska stojala v Mariboru še vedno potrebna za zagotavljanje nemotenega prometa s kolesi. Predvsem so to lokacije, kjer se zbira veliko ljudi in so tudi sicer pomembne zaradi prometne, upravne, stanovanjske, ekonomske ali prostorske funkcije. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri