Nadgradnja javnega prostora

Javni mednarodni poziv mreže Human Cities

Javni mednarodni poziv »NADGRADNJA JAVNEGA PROSTORA« vabi arhitekte, krajinske arhitekte, oblikovalce, filozofe, sociologe, antropologe, pripovedovalce zgodb in druge k oddaji prispevkov na temo nadgradnje javnega prostora. Poziv je organiziran v okviru festivala z naslovom »Oživljanje javnega prostora / Reclaiming public space«, ki ga organizira mreža Human Cities. Festival, ki je že drugi po vrsti, se bo odvijal od 15. do 31. marca 2012 v Bruslju, Belgija. Več na www.trajekt.org.

Poziv

TAP – Teden arhitekture in prostora 2011

S praznovanjem Svetovnega dne habitata, se je v Sloveniji 3. oktobra začel »Teden arhitekture in prostora«. V tednu od 3. do 9. oktobra se bo po različnih mestih v državi zvrstilo skoraj 40 dogodkov, katerih namen je širiti znanje in spodbujati sodelovanje pri urejanja prostora. Posveti konference, razstave, filmi, ogledi hiš, delavnice in vodeni ogledi mest ter posameznih objektov bodo namenjeni strokovni, laični, pa tudi otroški javnosti. Več na www.trajekt.org.

Podnebna strategija je prvi korak na poti do aktivne podnebne politike

23. septembra 2011 je Služba vlade RS za podnebne spremembe na tiskovni konferenci predstavila osnutek Strategije prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo do leta 2050. Osnutek je bil dan v javno razpravo v ponedeljek, 19. septembra, javnost ga bo lahko komentirala do 21. oktobra 2011. Gre za pomemben dokument, ki s svojo vsebino nakazuje pot, kako do leta 2050 v Sloveniji zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 80 % ob hkratnem zmanjševanju odvisnosti od fosilnih goriv, trajnostni rabi naravnih virov in zagotavljanju konkurenčnost gospodarstva ter visoke kakovosti življenja preko zelene rasti. Več na www.focus.si.

Trajnostno predvsem v kolikor je mogoče peš

Društvo Focus je z razglasitvijo zmagovalcev zaključilo akcijo za najbolj trajnostno mobilnega poslanca oz. poslanko, ki so jo izvajali v letošnjem Evropskem tednu mobilnosti. Z njo so preverjali, kako poslanci in poslanke prihajajo v službo. Pet poslancev se je na delo vsaj enkrat pripeljalo z javnim prevozom, najbližji so na delo prišli peš, s kolesom sta se pripeljali le dve poslanki. 9 izmed 29 poslancev, ki so sodelovali v akciji, se je vsak dan vozilo z avtomobilom. Več na www.focus.si.

Zakon o poroštvu TEŠ 6 zrel za protikorupcijsko komisijo

Nevladne organizacije Greenpeace v Sloveniji, Focus, društvo za sonaraven razvoj, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, Ekologi brez meja, Slovenski E-forum in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC so vložile prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije. Podlaga za prijavo je sum kršenja Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v navezavi na predlog zakona o poroštvu za TEŠ 6, ki ga je v Državni zbor vložilo 31 poslancev s prvopodpisanim Bojanom Kontičem. Več na www.focus.si

Urbane brazde na Onkraj gradbišča

Odprte ure na Onkraj gradbišča se zaključujejo s predstavitvijo programa Urbane brazde, enega od štirih programskih sklopov v okviru Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012. V primeru dežja bo dogodek prestavljen v Staro mestno elektrarno – Elektro Ljubljana, Slomškova 18. Več na www.obrat.org.

Utrip s kolesarske parade

Mariborska kolesarska mreža je v četrtek, 22. septembra, v okviru projekta Teleport programskega sklopa EPK Urbane brazde organizirala Kolesarsko parado. Namen parade je bil ob evropskem tednu mobilnosti opozoriti na problematiko prevlade avtomobiliziranega prometa in zapostavljanje kolesarjev ter pešcev. Kolesarske parade se je udeležilo rekordno število kolesarjev in njihovih podpornikov – okrog 70 – ki so se na pot podali na zelo različnih vozilih. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home

Epilog izrednega nadzorna UE in Občine Sežana?

Civilna iniciativa Kras poroča, da je prejšnji teden v javnost prišla vest o poročilu izrednega nadzora MOP na UE Sežana in Občini Sežana. Poročilo si lahko preberete na spletni strani Vlade RS ali na njihovi spletni strani pod rubriko Dokumenti. Več na civilnainiciativakras.com.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri