Dan za prostor: Podnebne spremembe in mesta

Inštitut za politike prostora vabi na praznovanje Svetovnega dne habitata, ki ga Združeni narodi letos posvečajo podnebnim spremembam in njihovemu vplivu na mesta in na pogoje bivanja v njih. Podnebne spremembe predstavljajo enega najpomembnejših razvojnih izzivov in postavljajo svet, posameznike, sisteme in področja pred dve vrsti nalog: 1) podnebne spremembe je treba blažiti oziroma zniževati izpuste toplogrednih plinov, ki jih znanost krivi za dvig globalne temperature ozračja, in 2) posledicam podnebnih sprememb se je treba začeti načrtno prilagajati.

Čeprav v Sloveniji radi verjamemo, da se nas marsikatera globalna težava ne tiče neposredno, pa posledice podnebnih sprememb že čutimo. Vremenske ujme, visoke poletne temperature, dolga sušna obdobja in zelo močni nalivi tudi v Sloveniji že opozarjajo prebivalce, politike, urbaniste, arhitekte in gradbenike, da bo treba rešitve v prostoru in rabo prostora  prilagoditi novim pogojem. O čem pravzaprav govorimo? Ali bo treba prenavljati cela mesta? Koliko te spremembe stanejo? Po kom se lahko zgledujemo in koga lahko vprašamo za nasvet? So podnebne spremembe tudi razvojna priložnost? Takšna in podobna vprašanja danes zanimajo vedno bolj ozaveščene meščane, investitorje, strokovne službe, ki podpirajo prostorski razvoj in številne strokovnjake, ki so aktivni na področju urejanja prostora.  Posvet bo priložnost, da se spodbudi razprava o podnebnih spremembah in njihovem vplivu na urejanje naselij, prenovo in gradnjo.

Zbrane bo uvodoma pozdravil Mitja Pavliha, direktor Direktorata za prostor z Ministrstva za okolje in prostor.  Na posvetu bodo o podnebnih spremembah z različnih vidikov spregovorili direktor Službe vlade za podnebne spremembe Jernej Stritih, sociolog Drago Kos, profesor okoljskega inženirstva Boris Kompare in krajinska arhitekta Marta Vahtar. Dogodek se bo končal z vodeno razpravo in priložnostjo za druženje v atriju muzeja.

Pridružite se nam!

Program posveta

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri