Koliko vas stane avto?

Kalkulator stroškov avtomobila

Ste se že vprašali, koliko dni v letu morate delati, da izplačate stroške, ki jih imate s svojim osebnim vozilom? Ali veste, da gorivo predstavlja le delček stroškov pri posedovanju avtomobila? Focus društvo za sonaraven razvoj je zato oblikovalo poseben kalkulator stroškov avtomobila, kjer si lahko na preprost in hiter način izračunate, koliko časa delate, da pokrijete stroške uporabe vašega avtomobila. V kalkulator vnesite zneske nakupa avtomobila, registracije, zavarovanja, število prevoženih kilometrov na leto, ceno avtocestne vinjete in popravil ter rednega pregleda avtomobila. Več na www.focus.si.

Sodelovanje pri iniciativi Odprte hiše Slovenije

Letos Hiša arhitekture, ki deluje v okviru Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije že drugič zapored organizira dogodek Odprte hiše Slovenije, ko javnosti za dva dni odpirajo vrata dobre arhitekture po celi Sloveniji. Vsak objekt bo odprt po eno ali dve uri med vikendom 8. in 9. oktobra. Oglede po objektih bodo vodili avtorji arhitekture ali lastniki objekta. Za usmerjanje obiskovalcev na ogledih in podajanje informacij o dobri arhitekturi, njenem vplivu na izboljšanje kvalitete bivanja pa iščejo pomoč arhitektov ali študentov arhitekture, ki bi jih sodelovanje zanimalo. Več na www.trajekt.org.

Odprte hiše Londona

London 17. in 18. oktobra letos že devetnajstič zapored odpira vrata dobre arhitekture javnosti. Cilj iniciative je bil dvigniti ozaveščenost javnosti o arhitekturi Londona. Namen pa je bil odpreti stavbe ali njihove dele, ki javnosti načeloma niso odprte. Ta direktna izkušnja naj bi bila ena od ključnih, ki naj bi pomagala, da bi bila javnost bolj osveščena, vpletena in pripravljena na dialog pri urejanju in gradnji prostora. Več na www.trajekt.org.

Urbane intervencije in ozelenitve Križevniške ulice

Pred nedavnim smo pisali o kulturni preobrazbi v majhni uličici Lizbone, danes lahko z zadovoljstvom povabimo na otvoritev Kulturne četrti Križevniška, ki pa je navdih dobila pri skupnostih v newyorških ulicah. V sklopu projekta Urbane intervencije in ozelenitve Križevniške ulice so prenovili in olepšali Križevniško ulico v med Križankami in Bregom. Ulico bogatijo drevesa, rastlinje, viseče rožne aramžmaje in bele klopi z napisi znanih Slovencev, ki so kakor koli povezani s Križevniško ulico ter knjižico v slovenskem in angleškem jeziku, s krajšo zgodovino ulice in ljudi, ki so v njej prebivali. Več na www.trajekt.org.

Mednarodna konferenca projekta Vital Ladscapes – Vitalne krajine

V Ljubljani bo 22. septembra 2011 celodnevna mednarodna konferenca projekta Vital Ladscapes – Vitalne krajine. Konferenca Oživimo krajino bo namenjena razpravi o razvojnih priložnostih, ki izvirajo iz krajine in o tem, kako je možno te priložnosti izkoriščati in sočasno razvijati tudi kulturno vrednost krajine s pomočjo mednarodnega sodelovanja ter evropskih sredstev in programov. Kulturna vrednost krajine je namreč tista, ki povečuje zanimanje različnih deležnikov za spremembe in razvoj krajine in je tudi razlog za njeno varstvo in ambicije v zvezi s prihodnjim razvojem. Več na www.trajekt.org.

Razkriti obrazi rasizma

Med 16. in 20. septembrom je Ljubljana že drugič postala prizorišče festivala plakata. Rdeča nit festivala je tokrat boj proti rasni nestrpnosti in diskriminaciji. Številni svetovno znani oblikovalci so spregovorili o družbeni angažiranosti svojega dela, pa tudi o oblikovanju na splošno. Njihova dela so med 19. septembrom in 14. oktobrom na ogled v Narodni galeriji. Več na www.trajekt.org.

Šola arhitekture za otroke

Dan odprtih vrat Šole arhitekture za otroke bo 25. septembera 2011 ob 11ih v MAO, Ljubljana. Šola arhitekture za otroke v je odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci začutijo arhitekturo skozi materiale, oblike, vonj, svetlobo in barvo. Spoznajo pomen stavbne dediščine in dialog arhitekture z naravo. S praktičnim delom razvijamo domišljijo, ustvarjalnost in samostojnost. Pouk bo potekal enkrat tedensko od oktobra do junija. Več na www.trajekt.org.

Spremljanje tekmovanja za najbolj trajnostno mobilnega poslanca/-ko!

V društvu Focus letos v okviru Evropskega tedna mobilnosti preverjajo, kako poslanci in poslanke prihajajo v službo. Poslanke in poslance DZ so namreč pozvali, da se v tednu med 16. in 22. septembrom pridružijo spletnemu tekmovanju za najbolj trajnostno mobilnega poslanca oz. poslanko in politično stranko. Poslanci oz. poslanke in politične stranke med seboj tekmujejo v tem, kdo na najbolj trajnosten način prihaja v službo. Vsakodnevno preko spleta podajo svoje odgovore, kako so prišli na delo. Več na www.focus.si.

Slovenija znižuje CO2: dobre prakse

Septembra se je začel projekt »Slovenija znižuje CO2: dobre prakse« s podnaslovom »Kako jim je uspelo?«, ki ga izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Projekt je eden izmed projektov v okviru partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo in Vlado Republike Slovenije. V okviru projekta Umanotera pripravlja pregled obstoječih dobrih praks na področju blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje v Sloveniji in državah Evropske unije. Več na www.umanotera.org.

Okrogla miza o odgovornem turizmu

Društvo Humanitas in Umanotera vabita na okroglo mizo Nova destinacija: odgovorni turizem? Okrogla miza bo potekala v sredo, 28.9.2011 ob 10.uri v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Turizem je v Sloveniji pomembna gospodarska panoga, saj po nekaterih podatkih dosega celo 10% delež BDP. Toda koliko te številke povedo o kakovosti in trajnostnosti slovenske turistične ponudbe? So odgovornejše oblike turizma v Sloveniji realnost ali zgolj ideja? Imamo v Sloveniji spodbudno okolje za razvoj odgovornega turizma, ki stremi k trajnostnemu razvoju? Cilj okrogle mize je izmenjava idej in pogledov na stanje in prihodnost turizma v Sloveniji. Več na www.umanotera.org.

Evropski teden mobilnosti

Med 16. in 22. septembrom tudi letos poteka Evropski teden mobilnosti. Osrednje sporočilo letošnjega tedna mobilnosti, najbolj razširjene kampanje za trajnostno mobilnost v svetu, je učinkovito ravnanje z energijo. Promet namreč v Evropi porabi največ energije – kar tretjino, v Sloveniji pa celo še več, 40 odstotkov. Zato se osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti tokrat glasi »Potujmo drugače« in poudarja učinkovito rabo energije v prometu. Več na www.umanotera.org.

Onkraj gradbišča v septembru

V septembru bodo četrtkove odprte ure na Onkraj gradbišča potekale med 17.00 in 19.00. Septembrske odprte ure na skupnostnem vrtu, ki raste na mirujočem gradbišču sredi Ljubljane, bodo nekoliko drugačne, saj bo vsak četrtek poseben program. V primeru dežja dogodki odpadejo oz. bodo prestavljeni. Več na www.obrat.org.

Mariborska kolesarska mreža odprla novo pisarno

Mariborska kolesarska mreža je prvič v svoji dolgoletni zgodovini odprla pisarno in društveni prostor. Nahajajo se na Partizanski cesti 30 v Mariboru. V pisarni trenutno dela ožja ekipa 5 sodelavcev. V bližnji prihodnosti bodo za člane, simpatizerje ter druge zainteresirane pripravili tudi redne odprte termine, ki bodo namenjeni reševanju problemov kolesarjev v lokalnem okolju. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

Kolesarska parada – brez avtomobila

Septembrska kolesarska parada prihaja v času Evropskega tedna mobilnosti in dneva brez avtomobila. Potekala bo 22. septembra 2011 ob 16.00 na Trgu Leona Štuklja. Pobudnica parade, Mariborska kolesarska mreža, želi na sproščen način združevati in mobilizirati prebivalce mesta, da bi tudi sami prispevali k izboljševanju pogojev za kolesarjenje. Kolesarska parada mestnim oblastem sporoča, da je treba uporabniški vidik kolesarjev vključiti v prometni razvoj mesta. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

Jeseni začnemo s prostovoljsko kolesarsko akademijo

Mariborska kolesarska mreža sporoča, da je bil projekt Volunteers of Cycling Academy (VOCA) izbran v okviru programa za vseživljenjsko učenje Grundtvig – učna partnerstva. Projekt je na evropskem nivoju dosegel 11. mesto med 811 kandidati, v slovenski konkurenci pa je zasedel 1. mesto. Glavni namen projekta VOCA je izboljšanje delovanja kolesarskih nevladnih organizacij, da pri svojih aktivnostih temeljijo na znanju in postanejo bolj učinkovite. Projekt bo tako izboljševal znanja in kompetence partnerskih organizacij na področju kvalitetne kolesarske infrastrukture, ukrepov, prometne politike, sodelovanja z lokalnimi oblastmi in prometnimi strokovnjaki. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri