Oživimo krajino

Ljubljana bo 22. septembra gostila mednarodno konferenco projekta Vital Landscapes, katerega ključni namen je inovativno spodbujanje razvoja krajine v Srednji Evropi. Konferenca bo imela dva dela in se bo zaključila z okroglo mizo in tiskovno konferenco (program konference). Vzdušje bo s polemično razpravo ogrel profesor dr. Ivan Marušič, sledili bodo nastopi domačih in tujih strokovnjakov, med katerimi bodo tudi Maguelonne Déjeant-Pons, predsedujoča oddelku za prostorsko planiranje in krajino pri Svetu Evrope, dr. Miro Kline s Fakultete za družbene vede, dr. Gernot Stöglehner z Univerze BOKU na Dunaju, dr. Gerhard Ermischer iz organizacije Civilscape in dr. Burkhardt Kolbmüller iz podjetja Salveconsult. Na konferenci bodo predstavljeni delni rezultati projekta Vital Landscapes, ki pod naslovom »Ljubljansko barje moj navdih« poteka od letos poleti na Ljubljanskem barju.

Evropska krajinska konvencija razloži, da krajina nastane s prepletom naravnih danosti in rabe prostora. Krajina je na ravni Evropske skupnosti prepoznana kot vrednota in prvina skupne dediščine. Evropska krajinska konvencija hkrati poziva k varstvu krajine in opozarja na to, da je krajina tudi pomemben razvojni vir. Vprašanje je, pod kakšnimi pogoji, kako, kdaj in za koga je krajina razvojni vir.

Izpraševanje o razvoju krajine je danes, ko se številne izjemne krajine zaraščajo medtem, ko se tiste najbolj zanimive za gospodarsko rabo nekritično obremenjuje z monokulturno rabo, aktualno povsod po Evropi in širše. Konferenca bo priložnost za to, da razpravo o razvojnih priložnostih, ki izvirajo iz krajine in o tem, kako je možno te priložnosti izkoristiti in sočasno razvijati tudi kulturno vrednost krajine, načnemo tudi  Sloveniji. Kulturna vrednost krajine je namreč tista, ki vpliva nato, da razvoj krajine danes zanima več deležnikov in na drugačen način kot je to bilo običajno v preteklosti.

Vabljeni na konferenco in k razpravi!

Udeležba na konferenci je brezplačna, obvezna predhodna prijava na e-naslov klara.sulic@luz.si, simultano prevajanje je zagotovljeno.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri