Evropski teden mobilnosti 2011

Učinkovito ravnanje z energijo je osrednje sporočilo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, najbolj razširjene kampanje za trajnostno mobilnost v svetu, ki bo letos med 16. in 22. septembrom potekala že desetič. Promet namreč v Evropi porabi največ energije – kar tretjino, v Sloveniji pa celo še več, 40 odstotkov. Zato se osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti tokrat glasi “Potujmo drugače” in poudarja učinkovito rabo energije v prometu.

Prometni sektor je v Evropski uniji edini, v katerem poraba energije raste, hkrati pa je skoraj v celoti odvisen od uvožene nafte, ki je draga, oskrba z njo pa je negotova. Ob tem si je Evropska unija zastavila cilj, da do leta 2020 za 20 % zmanjša izpuste toplogrednih plinov, za 20 % zviša energetsko učinkovitost in da 20 % vse potrebne energije pridobi iz obnovljivih virov. Prizadevanjem za dosego teh ciljev se pridružuje tudi Evropski teden mobilnosti, ki s temo “Potujmo drugače” vabi mesta, njihove uprave in prebivalce k spodbujanju in k uporabi trajnostnih načinov mobilnosti (hoja, kolesarjenje, javni prevoz…) in alternativnih pogonov vozil z namenom zmanjšanja naše odvisnosti od nafte.

Deseta obletnica

Pobuda Evropske komisije, ki lokalne skupnosti spodbuja k izvedbi ukrepov in ozaveščanja za trajnostno mobilnosti, se je začela že leta 1999, ko je v Franciji prvič potekal Evropski dan brez avtomobila. Ta je na podlagi dobrih izkušenj do leta 2002 prerasel v Evropski teden mobilnosti, ki vsako leto poteka od 16. do 22. septembra. V tem tednu lahko lokalne skupnosti predstavijo svoja mestna središča v drugačni luči in izvedejo ključne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih, spodbujanju uporabe trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire oblike prevoza na okolje.

Leta 2002 se je aktivnostim ob Evropskem tednu mobilnosti pridružilo 328 mest, lani pa je sodelovalo že 2.221 mest s skupaj 227 milijoni prebivalcev. Lokalne skupnosti so samo lani  uvedle kar 7.506 trajnih ukrepov za izboljšanje prometne situacije v mestih, predvsem na področjih kolesarjenja, hoje, umirjanja prometa, izboljševanja prometne dostopnosti in krepitve zavesti o trajnostnih potovalnih navadah.

V Sloveniji v Evropskem tednu mobilnosti vsako leto sodeluje od 20 do 30 občin, katerih sodelovanje koordinira Ministrstvo za okolje in prostor. Letos se je pobudi pridružilo 30 občin, ki bodo med 16. in 22. septembrom 2011 pripravile številne in raznolike aktivnosti. To so Apače, Celje, Dravograd, Gorje, Gornja Radgona, Izola, Kanal ob Soči, Kočevje, Koper, Lenart, Lendava, Ljubljana, Logatec, Makole, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Piran, Pivka, Postojna, Ptuj, Radovljica, Ruše, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Velenje, Vransko, Vrhnika in Zagorje ob Savi.

Več informacij v priponki, na www.tedenmobilnosti.si in Youtube.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri