Vlaki in kolesa gredo skupaj

Kolesarnica na železniški postaji v Mariboru je nujna!

Mariborska kolesarska mreža je na Mestno občino Maribor naslovila pobudo o ureditvi kolesarskega parkirišča pred vhodom na glavno železniško postajo v Mariboru. Predlog, poimenovan Kol(es)odvor, na celosten način preureja javni prostor pred postajo in predvideva vzpostavitev udobnih in varnih kolesarnic, ki bi bile na voljo za kratkotrajno ter dolgotrajno shranjevanje koles in prtljage. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

Travessa da Ermida: kulturna preobrazba in renesansa uličice

Travessa da Ermida je projekt, kjer se združujejo sodobna umetnost, dizajn, oblikovanje nakita in degustacija vina. Gre za območje ene ozke ulice v monumentalnem okrožju Belem v Lizboni. Osrednje dogajanje se razvija okoli kapele, enoteke “Enoteca de Belém” in zlatarne “Oficina de Joalharia Alexandra Corte Real”. Obnova ulice, posledično soseske, je dokaz za dobro sodelovanje turizma in kulture. Več na www.trajekt.org.

Barje moj navdih – filmski natečaj za otroke

V okviru mednarodnega projekta Vital Landscapes lahko letos poleti šolarji, mladi filmarji, skupaj z mentorji in filmskim producentom Maxom Sušnikom raziskujejo rokodelsko in obrtno dejavnost na Ljubljanskem barju. S filmskim natečajem namerava projektna skupina zbrati gradivo za promocijo dejavnosti, ki izvirajo iz Ljubljanskega barja in povezati generacije ter opozarjati na možnosti, ki jih surovine in dejavnosti z barja ponujajo za razvoj novih produktov. Z vključevanjem otrok v raziskovanje razvojnih priložnosti, ki jih ponuja okolje barjanske krajine, želimo tudi zbuditi zanimanje za poklice in dejavnosti, ki lahko prispevajo k razvoju kulturne krajine. Več na www.trajekt.org.

Razstava kontejnerske arhitekture v Berlinu

Kontejnerska arhitektura, ki jo oblikuje Jure Kotnik, predstavlja alternativni pristop k prefabricirani gradnji. Postavitev je hitra, enostavna in poceni, ter ne obremenjuje okolja, objekti pa so večinoma izdelani iz recikliranih materialov. Razstava vključuje začasne konstrukcije, javne zgradbe in stanovanjske ureditve. Svojo pot je začela v letu 2008, kot prva tovrstna postavitev prepotovala Ljubljano, Paris, sedaj pa se predstavlja v Berlinu, kjer bo na ogled celoten avgust, kasneje potuje celo v Seattle. Več na www.trajekt.org.

Pomorstvo postalo prvi sektor z globalnimi podnebnimi standardi

S sprejetjem tehničnega ukrepa za nove ladje v okviru Mednarodne organizacije za pomorstvo (IMO – International Maritime Organisation) 12. julija 2011, t.i. EEDI (Energy Efficiency Design Index), je pomorstvo postalo prva industrija, ki se je dogovorila o globalni strategiji zmanjševanja CO2. V društvu Focus pozdravljajo to odločitev, vendra opozarjajo, da EEDI še ne rešuje problema emisij iz pomorskega prometa, saj bo potrebnih še vrsto let, preden bo postal resnično učinkovit. Več na www.focus.si.

Višanje povprečne teže avtomobilov upočasnjuje zmanjševanje emisij CO2 v EU

Po podatkih, ki jih je EU objavila v juniju, evropski vozni park spet postaja vse težji, tudi zaradi evropskih CO2 standardov, ki so za težje avtomobile milejši kot za lažje. Povprečne CO2 emisije, ki jih povzročajo novi avtomobili, so se v 2010 znižale za 3,7 %. Zmanjšanje za 3,7 % postavlja povprečje emisij novih avtomobilov na 140 gramov na kilometer, kar je bil začetni prostovoljni cilj za leto 2008. Ker ga proizvajalci avtomobilov niso izpolnili, je EU uvedla prvo obvezno omejitev 130 g/km do leta 2015. Ta bo, kot kaže, brez težav dosežena, vendar pa se je zmanjševanje emisij upočasnilo glede na 5,1 % zmanjšanje v letu 2009. Več na www.focus.si.

Minister Gaspari brez osnove za zeleno luč poroštvu za TEŠ 6

Focus, društvo za sonaraven razvoj, je na ministra za gospodarstvo, mag. Mitja Gasparija, naslovilo poziv naj se upre pritiskom ministra Križaniča in ne da zelene luči za državno poroštvo za EIB posojilo za TEŠ 6. Novelirani investicijski program namreč naj ne bi spoštoval sklepa Vlade o zahtevani donosnosti projekta, razen tega pa kaže povečanje investicije na 1,3 milijarde evrov in višjo povprečno prodajno ceno elektrike. V Focusu pozivajo tudi, da naj se javnosti omogoči vpogled v novi investicijski program. Več na www.focus.si.

Ocena vrednotenja politik v EU

Spletni portal Cordis je opozoril na objavo članka, ki predstavlja rezultate študije ADAM (‘Adaptation and mitigation strategies: support European climate policy‘; FP6). Opravili so obširen pregled praks vrednotenja učinkov politik na področju podnebnih sprememb. Več na www.sdeval.si.

Presečno določanje razvojnih prioritet (Delovni zvezek SDE, št. 1/4)

Objavljen je novi Delovni zvezek 1/4 Slovenskega društva evalvatorjev. V njem avtorji ugotavljajo, da je sedanji model razvoja Slovenije neuspešen, kar je posebej vidno na primeru Pomurja. Kljub visokem prilivu razvojnih sredstev se razlike do povprečja Slovenije še naprej povečujejo. Zlasti na področju družbenega razvoja, kjer so financirani ukrepi nejasno prioretizirani, prioritete pa se pogosto spreminjajo. Prioritetni ukrepi so pogosto sami v konfliktu. Več na www.sdeval.si.

Zadnji odcep za prihodnost

Slovensko društvo evalvatorjev je objavilo prispevek »Zadnji odcep za prihodnjost«, kjer ugotavljajo, da si v nečem stari in novi družbeni red nista prav nič različna. Visoki predstavniki državne politike še vedno živijo in tem hujše, javno delujejo prežeti z idejo, da Slovenijo v boljše življenje vodi le ena najboljša pot, ki jo, kot po nekem usodnem pravilu ali prekletstvu, kakor komu ljubše, najbolje poznajo ravno oni. Več na www.sdeval.si.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri