Upravljanje s kulturno dediščino namesto toge zaščite fizične strukture

Dediščina kot priložnost – primer revitalizacije starega mestnega jedra Lublina

Prenova območja zgodovinskega jedra mesta Lublin je bila ena od prioritet mesta vse od devetdesetih let 20. stoletja. Vendar pa so bili doslej projekti financirani izključno iz javnih sredstev in osredotočeni na zgradbe in infrastrukturo. Predvsem pa projekti ne upoštevajo socio-ekonomskih izzivov območja, kot so upadanje števila prebivalstva, spreminjanje bivalne v poslovno funkcijo, itd. Glavni cilj sodelovanja mesta Lublin v projektu HerO je bil zato zasnovati celosten razvojni načrt in spodbuditi zasebne lastnike nepremičnin k investiranju v obnovo. Več na www.trajekt.org.

Muzej sodobne umetnosti Gösta na Finskem

Natečaj za muzej sodobne umetnosti na Finskem predstavlja največji arhitekturni natečaj v finski zgodovini, udeležilo se ga je 579 birojev iz 42 držav. Naloga je bila ustvariti razstavni objekt v povezavi z obstoječim dvorcem, ki ni bil grajen za potrebe muzeja. Izbrana je bila natečajna rešitev mladega arhitekturnega biroja slovenskih in mehiških arhitektov, MX-SI arhitekturni biro, s sedežem v Barceloni. Po mnenju žirije zmagovalna arhitekturna rešitev predstavlja razumevanje obstoječih danosti prostora, razumevanje finske navezanosti na naravo s spoštovanjem krajine pri vnosu sodobnega oblikovanja. Več na www.trajekt.org.

Prenova poti na Blejski grad

Z ureditvami javnih površin se na Bled počasi vrača nekaj mondenosti. Zadnjega od projektov, prenovljeno pot na Blejski grad, so namenu izročili pred glavno turistično sezono in že navdušuje sprehajalce, ki se z jezerske obale podajo na vrh Grajske pečine. Po lanski otvoritvi novih parkovnih in veslaških objektov v Zaki, je prenova poti na Blejski grad še eden od projektov, ki naravne lepote alpskega letovišča nadgrajuje s premišljenimi in sodobnimi prostorskimi posegi. Več na www.trajekt.org.

Mesta brez meja

Od 22. do 26. junija se je v Kobenhavnu na Danskem v okviru združenja EURA odvijala konferenca združenja EURA 2011: ‘Cities without limits’ – Mesta brez meja. Združenje EURA (European Urban Research Association – An Internation Network of Urban Scholars) je bilo ustanovljeno leta 1997 v Bruslju z namenom, da si evropski urbanisti prek članstva v združenju delijo svoje strokovno znanje in s splošnim ciljem izboljšati bazo znanja za razvoj mest in pomoč pri političnih odločitvah v temah urbanega okolja. Konferenca ‘Cities without limits’ se je osredotočila na izzive za mestne politike, načrtovalce in oblikovalce, ki nastanejo ob zabrisanih mejah “mestne krajine”. Več na www.trajekt.org.

Razstava ob 100-letnici rojstva arhitekta Eda Mihevca

4. julija 2011, štiri dni pred stoto obletnico rojstva arhitekta Eda Mihevca so v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma odprli prvo pregledno razstavo njegovih del, avtorja prof. dr. Janeza Kresala. Edo Mihevc je bil eden vodilnih sooblikovalcev prostora na Slovenskem in v zamejstvu zlasti od leta 1945 do 1985. Na njegov umetniški nazor je med drugim odločujoče vplival dolgoletni mentor profesor Plečnik; Mihevc je eden od njegovih bolj razpoznavnih in uspešnejših učencev ter naslednikov »Plečnikove šole« na Fakulteti za arhitekturo. Več na www.trajekt.org.

Proti uničevanju Cankarjevega doma! – poziv odgovornim za prenovo notranjosti osrednjega kulturno kongresnega centra

V začetku junija so pričeli z rušitvenimi deli notranjščine prvega preddverja CD. Ker akt o celoviti spomeniški zaščiti kompleksa TR še ni sprejet, je lahko vodstvo CD praktično brez ovir, kljub prošnjam spomeniškovarstvene in arhitekturne stroke za sodelovanje, začelo s samovoljno izvedbo projekta, ki pod naslovom tehničnih in funkcionalnih izboljšav korenito posega v arhitekturno podobo prostora, zelo pomembnega za slovensko arhitekturno dediščino in kulturo nasploh. Več na www.trajekt.org.

Poziv mednarodne skupnosti k čistejši energetski prihodnosti Slovenije

Predstavniki okoljevarstvene mreže CEE Bankwatch Network in Focusa, društva za sonaraven razvoj, so direktorju Direktorata za energijo mag. Janezu Kopaču predali več kot 18.000 podpisov mednarodne peticije za čistejšo energetsko prihodnost Slovenije. S peticijo ljudje iz vsega sveta pozivajo slovensko vlado, da v prihodnji energetski politiki države zagotovi ukrepe za varčno in učinkovito rabo energije, prehod na obnovljive vire energije, vzpostavitev pametnih omrežij, ukrepe za trajnostne prometne tokove, zaustavitev projekta TEŠ 6 in izkoreninjenje rabe jedrske energije v Sloveniji. Več na www.focus.si.

Okrogla miza “Umestitev avtocestnega odseka Jelšane–Postojna/Divača”

V ponedeljek, 18. julija 2011, je CI Kras sodelovala na okrogli mizi o umestitvi avtocestnega odseka Jelšane-Postojna/Divača, ki jo je v dvorani Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici organizirala Civilnodružbena skupina Nove ideje za razvoj območja Ilirske Bistrice. Več na civilnainiciativakras.com.

AVA 003

Med 8. julijem in 4. septembrom 2011 Akademija za vizualne umetnosti Ljubljana v Galeriji Jakopič v Ljubljani predstavlja razstavo del prve generacije svojih diplomantov dveh dodiplomskih programov – likovne umetnosti in konceptualizacije prostora. Poleg razstave diplomantov bodo v sklopu letne pregledne razstave AVA na ogled tudi del kratkih filmov in maket filmske, televizijske in gledališke scenografije; drugi del pregledne razstave pa bo na ogled v Galeriji 001 v Kulturnem centru Tobačna 001. Več na ava.si.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri