45+

V Berlinu bo od 22.7. do 24.7. potekala mednarodna konferenca o povojni modernistični arhitekturi v Evropi z naslovom 45+, ki jo organizira Inštitut za urbanistično in regionalno načrtovanje na Tehnični univerzi v Berlinu.

V zadnjem desetletju se je v širši in strokovni javnosti povečalo zanimanje za povojno modernistično arhitekturo. Hkrati pa je v pogojih neoliberalnega urbanizma modernistična arhitektura podobno kot vsa ostala stavbna dediščina vse pogosteje predmet špekulacij, neustrezne prenove in v najslabšem primeru tudi rušenja. Zdi se, da je modernistična arhitektura zaradi neurejenga varovanja kakor tudi zaradi negativnega simbolnega pomena, ki ga ima zlasti v post-socialističnih družbah, morda ogrožena še bolj kot tradicionalna stavbna dediščina.

V tem pogledu ne preseneča, da se raziskovanje povojne modernistične arhitekture ukvarja ne le z njenim arhitekturnim vidikom, ampak vse pogosteje tudi z zgodovinskimi okoliščinami njenega nastanka, ampak tudi z oblikami njene prenove in varovanja. V Sloveniji je bil pred leti na primer zaključen projekt Evidenca, ki se je ukvarjal z vrednotenjem objektov slovenske moderne arhitekture med leti 1945 in 1970, še vedno pa na to temo poteka raziskava Nedokončane modernizacije.

Vendar pa ostajajo raziskave povojne modernistične arhitekture pogosto razmeroma omejene tako v geografskem kot disciplinarnem pogledu. Cilj konference Povojna modernistična arhitektura v Evropi, 45+ je zato povezati zlasti mlajše raziskovalce različnih strok, ki se ukvarjajo z raziskovanjem povojne modernistične arhitekture v Evropi. Prvi dan konference je namenjen raziskavam posameznih arhitekturnih in urbanističnih projektov, nastalih v povojnem času, ter razumevanju zgodovinskih okoliščin njihovega nastanka. Drugi dan je tematski in zajema raziskave, ki se na primer ukvarjajo z regeneracijo modernističnih stanovanjskih sosesk, mestnih središč ali promocijo varovanja modernistične arhitekturne dediščine. Zadnji dan konference je namenjen mreženju raziskovalcev na področju povojne modernistične arhitekture in prostorskega načrtovanja.

Sodelavec Inštituta za politike prostora Dr. Blaž Križnik bo na konferenci predstavil raziskavo o legitimizaciji modernistične arhitekture v Sloveniji in Južni Koreji, v kateri primerja nekatere zgodnje projekte arhitekta Edvarda Ravnikarja in Kim Swoo Geuna.

Program konference, ki bo potekala v angleškem jeziku. Prijave so možne do 11.7.2011 na s.herold@isr.tu-berlin.de.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri