Kongresni trg je prenovljen

Kongresni trg se je otresel pločevine

V prestolnici so odprli prenovljena Kongresni trg in park Zvezda, ki predstavljata središče mesta. “V rekordnem času smo Ljubljani vrnili dva hektarja velik kultni prostor, pri tem pa ohranili tudi vse arheološke najdbe,” je povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Več na www.dnevnik.si.

Pod Kongresnim trgom bo vozilo smotrno pustiti le za krajši čas

Jutri se bo v Ljubljani odprla nova garaža pod Kongesnim trgom. Obenem pa se bo podražilo parkiranje v garažni hiši Kozolec. V središču prestolnice pod prenovljenim Kongresnim trgom se bo v petek odprla nova garažna hiša, v kateri bo pet podzemnih etaž in prostora za 720 avtomobilov. Stanovalcem mestnega središča, ki živijo na območjih, zaprtih za promet, bo v četrti in peti etaži na voljo 334 parkirnih mest. Več na www.delo.si.

Razpisan arhitekturni natečaj za islamski versko-kulturni center v Ljubljani

Rok za oddajo projektne rešitve je 3. oktober, temeljni kamen pa bodo, tako Zoran Janković, postavili prihodnje leto. Natečaj je razpisala Islamska skupnost v RS v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana (MOL), razpis je bil danes objavljen v časopisih Delo in Financial Times, objavljen pa je tudi na spletnih straneh islamske skupnosti in MOL. Rok za oddajo projektne rešitve za džamijo, ki bo na zemljišču ob Kurilniški in Parmovi ulici v Ljubljani, je 3. oktober, njena podoba pa bo znana predvidoma konec leta. Več na www.delo.si.

Pri koseški tržnici bi zidali garažo

Leta 2013 naj bi bila po prvih napovedih Mestne občine Ljubljana dokončana podzemna garažna hiša pri koseški tržnici, ki naj bi bila vzorčni primer, kako v strjenih stanovanjskih soseskah rešiti problem pomanjkanja parkirnih prostorov. Garažna hiša bo pod zelenico in obstoječim parkiriščem med bloki in tržnico Koseze na Ulici bratov Učakar. Več na www.dnevnik.si.

300.000 knjig ima v Kranju nov dom

Od včeraj ima več kot 300.000 knjig, brošur, učbenikov, revij, zgoščenk svoj nov dom v Mestni knjižnici Kranj. Nastala je v nekdanji blagovnici Globus, na koncu bo vredna okoli 10 milijonov evrov. Včeraj zvečer so simbolično z živo verigo skozi mestno središče prinesli še zadnje knjige z dosedanjih treh lokacij. Več na www.dnevnik.si.

V Celju bodo v mestnem jedru v ospredje postavili pešce

Mestna občina Celje že nekaj časa pripravlja projekte za obnovo in oživitev starega mestnega jedra. Kot pravijo na občini, želijo z dolgoročno prenovo staremu mestnemu jedru vrniti njegovo pomensko vrednost in povečati reprezentativnost prostora. Že to poletje naj bi začeli obnovo tlakov. Glavni trg naj bi dobil značaj umetniškega in zgodovinskega trga. Osrednji element trga pa bo še naprej ostalo Marijino znamenje. Historičnost bodo ohranili s prenovo tlaka in urbano opremo – prostor naj bi na tem delu osvetljevali historični drogi. Ohranili ter dopolnili bodo obstoječi drevored in tako naj bi pod drevesnimi krošnjami ustvarili prijeten prostor za gostinske vrtove. Več na www.dnevnik.si.

Usoda kulturnega centra

Projekt KCŠ je obstal. Okrajnemu sodišču se nikamor ne mudi, Alpos zaostruje pogoje, občina pa nima denarja. Čeprav je še pred kratkim kazalo, da bodo najpomembnejši kulturni projekt v tem delu regije in eno najpomembnejših naložb na Šentjurskem z nekaj sreče lahko uresničili v naslednjih treh letih, so bila pričakovanja očitno preoptimistična. Več na www.delo.si.

Civilna iniciativa še vedno nasprotuje hidroelektrarni Kozjak

Dravske elektrarne Maribor zaključujejo pripravo tehnične dokumentacije za enega največjih gradbenih projektov v Sloveniji, na 340 milijonov evrov ocenjene črpalne elektrarne Kozjak s priključnim daljnovodom. S februarja sprejetim državnim prostorskim načrtom se jim je namreč odprla pot do gradbenega dovoljenja, a jih kljub temu čaka še največja preizkušnja: pridobitev dovoljenj lastnikov parcel, združenih v civilno iniciativo, ki odločno nasprotujejo predvsem trasi 22-kilometrskega daljnovoda. Več na www.delo.si.

Trasiranje avtoceste proti Jelšanam spet aktualno

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je na svojih spletnih straneh objavilo povzetek dopolnjene pobude za pripravo državnega prostorskega načrta (DPN) za avtocesto na odseku Postojna/Divača-Jelšane. Pobuda bo v digitalni obliki dostopna od 27. junija do 29. julija, medtem bo javnost ministrstvu lahko sporočila svoje predloge in mnenja. Več na www.delo.si.

Do slovenske in hrvaške obale od danes tudi s kopalnimi vlaki

Potniki se lahko s sezonskimi kopalnimi vlaki odpeljejo na enodnevne ali večdnevne izlete, piše Slovenska tiskovna agencija. Pot do slovenske in hrvaške obale je v nekaterih primerih tudi cenejša kot običajno. Več na www.delo.si.

Prenova Muzejskega trga dviguje prah

Ploščad na Muzejskem trgu, kjer naj bi zrasla garažna hiša s 700 parkirnimi prostori, danes najbolj spominja na kamnolom sredi koprskega mestnega jedra. Mestna občina Koper je z ljubljanskim podjetjem Mons nepremičnine in inženiring v lasti podjetnika Jožeta Anderliča že septembra leta 2008 sklenila pogodbo o podelitvi stavbne pravice na delu Muzejskega trga. Mons je za 50-letno stavbno pravico ponudil nekaj manj kot štiri milijone evrov. Čeprav naj bi se gradnja garažne hiše, 14 stanovanj v treh etažah in gostinskega lokala v pritličju končala že lani, se do danes sploh še ni začela. Več na www.dnevnik.si.

Restavratorski načrt za piranski mandrač v treh tednih

Inšpektorat za kulturo in medije je že 30. marca izvajalcu del, Stavbeniku, izdal odločbo o ustavitvi del. Inšpektorica je namreč ugotovila, da se dela v piranskem mandraču ne izvajajo skladno s projektom za izdajo gradbenega dovoljenja, katerega sestavni del je kulturnovarstveno soglasje. Več na www.dnevnik.si.

Znani novi predlogi cen izolskih privezov

Delovna skupina, ki jo je imenoval izolski župan po tem, ko so občinski svetniki na majski seji občinskega sveta zavrnili predlog cenika za komunalne priveze, ki bi veljavne cene povišala za od 250 do 400 odstotkov, je končala svoje delo. Več na www.dnevnik.si.

Strešni vrt v Københavnu

Strešni vrt je zasnovan kot križanec med zelenico, otroškim igriščem, plezalnim poligonom, mestno plažo in razgledno teraso. København slovi po arhitekturni raznolikosti, privlačnosti za bivanje in življenje, ki jo, mrzlemu vremenu navkljub, ponuja svojim prebivalcem. Ena od bolj zanimivih arhitekturnih zgodb iz danske prestolnice tega trenutka je tudi strešni vrt v kombinaciji s tremi novimi podstrešnimi stanovanji v okrožju Birkegade (skupna površina je 900 kvadratnih metrov), ki so ga zasnovali domači arhitekti iz biroja JDS in slovesno odprli med snežnim metežem letos februarja. Več na www.delo.si.

 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri