Javni denar raje za e-kolesa kot za e-avtomobile

Subvencije za električna vozila – korak v napačno smer

Vlada RS naj bi v prihodnjih dneh sprejela sklep o odobritvi subvencij za nakup električnih avtomobilov v Sloveniji. Tako naj bi od 1.julija naprej električni avtomobili na slovenskem trgu bili deležni posebnih subvencij. Subvencioniranje električnih avtomobilov je v direktnem nasprotju s prizadevanji mnogih strokovnjakov in organizacij po zmanjševanju potreb vožnje z avtomobili in spremembami mobilnostnih navad prebivalstva. Slovenska kolesarska mreža vidi prihodnost trajnostnih transportnih sistemov v kolesih in električnih kolesih (e-kolesih) za potrebe urbane mobilnosti na kratkih razdaljah ter v javnem transportu na daljših razdaljah. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

 

Kljub onesnaženemu zraku in brezplačnemu avtobusnemu prevozu še vedno raje z avtomobilom

‘Mobilizacija za javni potniški promet’ se je tokrat odvijala v Velenju. To je bil drugi dogodek v okviru istoimenskega projekta, ki ga izvaja društvo Focus. Na okrogli mizi so predstavniki šaleških občin (Mestna občina Velenje in Občina Šoštanj), prevoznikov (Izletnik Celje, Koratur, APS), Ministrstva za promet, Slovenskih železnic in civilne družbe izpostavili glavne probleme javnega potniškega prometa v Šaleški dolini. Poudarili so nujnost boljšega sodelovanja vseh akterjev ter kot največje izzive za v prihodnje izpostavili predvsem usklajevanje voznih redov in povečanje pogostosti prevozov in števila postaj ter nižje cene vozovnic, opozorili pa so tudi na nujnost povečanja števila potnikov na vozilo. Več na www.focus.si.

Nacionalni energetski program mora biti trajnostno usmerjen

V Državnem zboru RS je v ponedeljek, 27. junija 2011 v organizaciji parlamentarnega Odbora za gospodarstvo potekala javna predstavitev mnenj o osnutku predloga Nacionalnega energetskega programa 2010 – 2030: ”Aktivno ravnanje z energijo” (NEP). Okoljske organizacije, združene v delovni skupini za energetiko mreže Plan B za Slovenijo, so do osnutka NEP kritične. Prepričane so, da je prednostna področja – učinkovito rabo energije, obnovljive vire energije in pametna omrežja – skozi NEP potrebno zastaviti bistveno bolj ambiciozno in radikalno. Več na www.focus.si.

Predlog direktive o učinkoviti rabi energije je premalo ambiciozen

Po letih nezavezujočih ciljev za energetsko učinkovitost in razpršeni, šibki ter slabo izvajani zakonodaji, je Evropska komisija predstavila nov predlog direktive za energetsko učinkovitost. V društvu Focus menijo, da načrt ne omogoča niti nujno potrebnih in že obljubljenih prihrankov, ki so potrebni za boj proti podnebnim spremembam. Če želimo doseči že zastavljeni cilj zmanjšanja porabe energije za 20 % do leta 2020, bo predlog potrebno precej izboljšati. Obenem bo potrebno poskrbeti tudi za skladnost z drugimi podnebnimi politikami.

Kako določati javne prioritete

Slovensko društvo evalvatorjev je objavilo tretje poglavje novega delovnega zvezka SDE (1/2011). Novi delovni zvezek bo dokončan in objavljen predvidoma proti koncu julija 2011. Vabljeni h komentatju. Več na www.sdeval.si.

Mariborska kolesarska mreža na kolesarski delavnici v Koprivnici

Ekipa Mariborske kolesarske mreže je preverila se udeležila mednarodne delavnice Bicycle community centre and social bike initiatives (Skupnostni kolesarski centri in družbene kolesarske pobude), ki jo je organiziralo mesto Koprivnica v okviru pobude Civitas. Delavnice se je udeležilo 42 ljudi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Slovenije, Avstrije, Grčije, Nizozemske, Češke, Madžarske in Danske. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

Mobilna kolesarska delavnica na Art Kampu Festivala Lent

Ob letošnjem Festivalu Lent se v Mestnem parku znova dogaja Art Kamp Lent, kjer so obiskovalcem na voljo številne delavnice, zanimive stojnice in prireditve za najmljajše. Mariborska kolesarska mreža bo v času festivala, od 24.6. do 9.7., sodelovala na več področjih. Predstavila se bo z Mobilno kolesarsko delavnico, ki se bo zgodila 1.7. in 9.7. in tako poskrbela za brezhibnost koles obiskovalcev. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

Razpisan je mednarodni arhitekturni natečaj za Islamski versko kulturni center v Ljubljani

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana razpisujeta Odprti mednarodni anonimni arhitekturni natečaj za idejno projektno rešitev Islamskega versko kulturnega centra (IVKC) v Ljubljani. Več na www.trajekt.org.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri