Souporaba avtomobila je legalna

Prevoz:org: govorica o kaznovanju prevoznice iz trte izvita

Nekaj dni po objavljeni novici na Radiu Študent, da so inšpektorji kaznovali študentko, ker se je na spletni strani Prevoz.org dogovorila za prevoz z drugimi študenti in jim »zaračunala« prispevek za plačilo goriva, se je izkazalo, da je bila to očitno medijska raca z določenim namenom oziroma sabotažo. Spletno stran Prevoz.org so upravljavci po objavi ugasnili, a je bilo do nje že zvečer mogoče znova dostopati. Zasebni prevoz študenta ali skupine študentov nima komercialnega namena, zato jih inšpektorji niso obravnavali. Več na www.delo.si.

Šestpasovna obvoznica nikakor ni sprejemljiva

Načrtovana širitev ljubljanske obvoznice ni trajnostna rešitev, menijo nevladne organizacije. Družba za avtoceste Republike Slovenije (Dars) je namreč leta 2009 naročila študijo, ki načrtuje razširitev “ringa” na šest ali celo deset pasov. Po ocenah izpred dveh let bi tak gradbeni poseg stal 800 milijonov evrov. Več na www.dnevnik.si.

Ne vedo, koliko taksijev je v mestu

Že 117 taksistov je v minulih dneh prejelo opomine Mestne občine Ljubljana, naj plačajo 300 evrov letne takse. Naj spomnimo, da je občina lani z odlokom taksistom naložila plačilo takse, v zameno za katero naj bi med letom poskrbela za postajališča za taksije, jih barvala, čistila, plužila in podobno. Mnogi taksisti, ki so lani takso plačali, pa je letos kljub že prejetim opominom ne bodo, saj pravijo, da nimajo nič od tega. Več na www.dnevnik.si.

Naval na garažo pod Kongresnim trgom

Ljubljana – Na Mestni občini Ljubljana so prejeli že več kot 400 vlog stanovalcev mestnega središča za najem parkirnega mesta v novi garažni hiši pod Kongresnim trgom, ki jo bodo predvidoma odprli še ta mesec. Ker bo za stanovalce v garaži na voljo le 334 od skupno 720 parkirnih mest, vsi upravičenci ne bodo prišli na vrsto. Na občini so se odločili, da bodo dovolilnice delili po načelu “kdor prvi pride, prvi melje”, tako da jih bodo dobili tisti, ki so dovolj zgodaj poslali vlogo, preostale pa bodo uvrstili na “čakalno listo”. Vloge občinsko podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice zbira že od sredine novembra. Več na www.dnevnik.si.

O Kolizeju še okoljsko ministrstvo

Ljubljanska upravna enota je zavrgla vse pritožbe na 22. aprila izdano gradbeno dovoljenje za rušitev Kolizeja. Kljub temu omenjeno gradbeno dovoljenje še ni pravnomočno, saj so pritožniki vložili pritožbe na odločitev upravne enote, ki jih bo zdaj moralo rešiti ministrstvo za okolje in prostor. Lastnik Kolizeja, Kranjska investicijska družba Jožeta Anderliča, namerava na njegovem mestu postaviti velik kompleks s koncertno-operno dvorano, trgovinami, poslovnimi prostori, hotelom s petimi zvezdicami in stanovanji. Več na www.dnevnik.si.

Na Ljubljanici še vedno kavbojski režim

Ladjarji na Ljubljanici priznavajo, da se je s sedanjo mestno oblastjo marsikaj uredilo, še vedno pa veliko stvari ostaja nedorečenih. Sezona plovbe po Ljubljanici je v polnem teku. Kapitani sicer priznavajo, da so se pod sedanjo mestno oblastjo razmere izboljšale – pristajališča in rečne brežine so lepo urejeni, najlepše je seveda pristanišče pod Mesarskim mostom, toda še vedno je veliko stvari neurejenih in zato vlada “kavbojski režim”. Več na www.dnevnik.si.

Bicike(lj) je postal del Ljubljane – V prvem mesecu 50.000 izposoj koles

Sistem mestnega kolesa Bicike(lj) se je v prestolnici dobro prijel. Do zdaj se je registriralo več kot 12.000 uporabnikov, od vzpostavitve sistema v maju pa so zabeležili okoli 50.000 izposoj. Povprečen čas izposoje je manj kot pol ure, ravno dovolj, da se lahko od bližine doma pripeljemo v središče mesta. Odzivi uporabnikov so večinoma pozitivni, kar potrjuje tudi statistika o registriranih uporabnikih in številu izposoj. V povprečju si kolo sposodi osem ljudi na dan. To je že na nivoju sistemov v Parizu ali Lyonu, ki delujeta že nekaj let. Več na www.dnevnik.si.

Parkirišče popravljali ob štirih zjutraj

Mestna občina Ljubljana je na pobudo stanovalcev bežigrajske soseske BS3 minulo soboto le popravila parkirišče med Reboljevo in Maroltovo ulico. Delavci KPL so nasuli nekaj tovornjakov materiala, površino utrdili in na tak način vsaj za nekaj časa odpravili ogromno lužo, ki tamkajšnjih stanovalcev ni motila le zato, ker niso imeli kje parkirati svojih avtomobilov. Jezero, kot so lužo poimenovali stanovalci, je privabljalo komarje in drug mrčes, zaredile naj bi se tudi podgane, zato so okoličani že nekaj let prosili, da bi parkirišče obnovili. Več na www.dnevnik.si.

Urejeno parkirišče pod Šmarno Goro

Pohodnikom na Šmarno Goro, ki uporabljajo pot čez Peske, odslej ne bo več treba parkirati ob cesti in na zelenicah občanov Vikrč, saj je občina Medvode uredila parkirne prostore na parkirišču bivše diskoteke Lipa. “Ker je Šmarna gora priljubljena izletniška točka za Medvodčane, Ljubljančane in prebivalce drugih okoliških občin, se je za konec tedna ob tukajšnjih cestah nakopičilo ogromno vozil. Vse skupaj je bilo že dalj časa na meji varnega in zakonitega,” so poudarili na medvoški turistični zvezi in dodali, da bo novo parkirišče gotovo izboljšalo stanje mirujočega prometa pod Šmarno goro. Več na www.dnevnik.si.

Na Trgu Leona Štuklja odslej rastejo drevesa

Skoraj eno leto je od dneva, ko so pričeli z obnovitvenimi deli na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, ki se pa po vseh zapletih vendarle bližajo h koncu. Na Mestni občini Maribor namreč zatrjujejo, da bodo novo mestno središče odprli prihodnji četrtek, 23. junija, ob 19.30, zato dela v zadnjih dneh potekajo nadvse pospešeno tudi v večerne ure in ob koncih tedna. V zadnjih dnevih so začeli nameščati še luči in saditi drevesa. Več na www.vecer.com.

Obnova Mariborskega otoka se spet odmika

Dolgo pričakovane in že napovedovane obnove kulturnega in naravnega bisera na Dravi najbrž še lep čas ne bo, saj mariborska občina, kot kaže, še naprej ignorira stroko. Sezona na Mariborskem otoku, edinem mestnem javnem kopališču na prostem, se je začela prejšnji konec tedna, kot veleva tradicija, sočasno s Športnim vikendom. Prvi obiskovalci, kakšnih 400 jih je bilo, so se lahko znova prepričali, kako zelo je ta kulturni in naravni biser načel zob časa. O tem zadnje desetletje ne priča le klavrna podoba tega kopališča, ampak tudi dejstvo, da je na objektu zmeraj več velikih tehničnih okvar, zlasti zaradi zastarele bazenske tehnike. Več na www.vecer.com.

Pomanjkanje parkirišč rešujejo s kaznimi

Številni stanovalci Ulice Veljka Vlahoviča na Pobrežju so razburjeni. V njihovi ulici so namreč v zadnjem času izjemno aktivni mestni redarji, ki naj bi jim kot po tekočem traku pisali kazni za nepravilno parkiranje. Stanovalci so ogorčeni predvsem zato, ker je parkirišč za večstanovanjskimi bloki, zgrajenimi v 70. letih prejšnjega stoletja, bistveno premalo, še dodatno pa so jim parkirna mesta pred bloki odvzeli pri gradnji trgovskih centrov. Več na www.vecer.com.

Inšpekcija preganja vrtičkarje in “vikendaše”

Pri postavitvi objektov na črno v Rošpohu in Malečniku gre za uzurpacijo in degradacijo prostora, opozarja inšpekcija za okolje in prostor, najemniki zemljišč pa se sprašujejo o smiselnosti odstranitve vrtnih ut in lop “bogu za hrbtom”. “Začelo se je na Lucijinem bregu, pred letom dni smo prišli na vrsto mi,” pravi naša sogovornica (ime poznamo v uredništvu), ki je, enako kot sosedje, dobila odločbo inšpektorja za okolje in prostor, da mora nemudoma odstraniti na črno postavljen objekt. V Rošpohu imajo v najemu zemljišča Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, ki so na neugodnih legah – zaradi strmine je mogoča le ročna obdelava. Več na www.vecer.com.

Protestniki na Blanci opozorili na pozabljivost države in občine

Protestniki iz vrst domače civilne pobude so včeraj opoldne z enournim zaprtjem lokalne ceste na Blanci občino in državo opozorili na neizpolnjene obljube, dane ob sprejemanju prostorskih aktov za hidroelektrarno Blanca. V krajevni civilni pobudi so postavili štiriletni rok za gradnjo pred leti obljubljenih pločnikov, cest in kanalizacije. Več na www.dnevnik.si.

V Olmu rastejo nova stanovanja

V Ulici 15. maja v Olmu bodo do maja prihodnje leto zgradili tri stanovanjske stolpiče, v katerih bo predvidoma 67 stanovanj. Pod stavbami bo še velika garažna hiša, v okviru nove pozidave pa bodo svoje mesto našle tudi manjše trgovine in poslovni lokali. Soseska je zanimiva z ekološkega vidika, saj bodo zaradi izkoriščanja geotermalnih virov stroški samooskrbe z energijo precej nižji kot v drugih blokovskih naseljih. Več na www.primorske.si.

Divaški obrtniki bi radi še eno obrtno cono

Kljub trem obrtnim conam v Divači se divaški mali obrtniki, združeni v obrtno zadrugo Skorš, zavzemajo za vzpostavitev še ene obrtne cone, saj so cene zemljišč v sedanjih conah zanje previsoke. Občina, ki tačas pripravlja osnutek občinskega prostorskega načrta, bo za mnenje najprej povprašala pristojne naravovarstvene ustanove. Več na www.primorske.si.

V Koper ponovno po Piranski cesti?

Ves promet iz smeri Žusterne proti Kopru poteka prek priključka Slavček (pri Vinakoper), zato se ob prometnih konicah tu naberejo kolone. Poleg vozil, ki prihajajo iz Žusterne, Izole in Portoroža, se tu priključujejo tudi vozila iz Olma, Prisoj, Markovca in Bertokov ter vozila iz notranjosti Slovenije ter Italije, opozarjajo v KS Žusterna. Predstavniki Krajevne skupnosti Žusterna so predstavili pobudo, ki ponuja delno rešitev za koprsko prometno problematiko. Predlagajo, da bi ponovno omogočili vhod v Koper po Piranski cesti, s čimer bi razbremenili vhod v Koper pri priključku Slavček. Več na www.primorske.si.

Več prostora za istrske upokojence

Podjetje Granit iz Slovenske Bistrice je v Olmu, nasproti tamkajšnjega vrtca, začelo graditi dom starejših občanov. Naložba je v domeni ptujskega doma upokojencev, ki bo v celoti poskrbelo za financiranje te prepotrebne gradnje, s katero bodo na koprskem omilili prostorsko stisko v drugih istrskih domovih za starejše. Več na www.primorske.si.

Turistični načrti v občini Miren-Kostanjevica

Občina Miren-Kostanjevica si je začrtala nekaj zanimivih turističnih projektov. V Temnici načrtujejo nizkocenovni hotel, v Opatjem selu Hišo opajske tradicije, v Selah na Krasu pa kamp. Turistično ponudbo naj bi kmalu povezovala lokalna turistična organizacija. Več na www.primorske.si.

Zakaj niso prej poklicali arheologov?

Obnovitvena dela v piranskem mandraču stojijo že lep čas. Zaradi nepravilnosti odgovornih, ki je pripeljala do devastacije obalnega zidu, so nastopili inšpektorji, ki so zahtevali povsem novo strokovno dokumentacijo. Ta je trenutno v polni pripravi, nadaljevanja del se nadejajo na jesen. Več na www.primorske.si.

Zavod KŠTM je preživel, kaj pa zdaj?

Kljub dvomu, ali je kaj koristi od javnega zavoda KŠTM in ali ne bi občina raje z denarjem, ki mu ga namenja, bolj podprla društva, zavoda niso ukinili. Tudi zato, ker bodo v kratkem odprli Mladinski center Vrtojba. Več na www.primorske.si.

Brezdomci bodo dobili vsaj tuš in hrano

Ker je v zadnjih letih tudi v Novi Gorici vedno več brezdomcev, skušajo v mestni občini najti vsaj zasilne rešitve. Jeseni naj bi v opuščeni hiši na Erjavčevi ulici uredili dnevno zatočišče, kjer se bodo lahko umili in kaj pojedli. To pa bo le začasna rešitev, saj naj bi tam stanovanjski sklad kasneje uredil neprofitna stanovanja. Več na www.primorske.si.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri