Kolizej lahko gre

Anderlič lahko ruši Kolizej

Upravna enota Ljubljana je pred kratkim izdala gradbeno dovoljenje za odstranitev Kolizeja. Gradbeno dovoljenje za odstranitev Kolizeja, ki je razglašen za nepremično kulturno dediščino, je UE Ljubljana skladno s projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja izdala 22. aprila. Odločba še ni pravnomočna, tako da lahko proti njej stranke v postopku še vložijo pritožbo, in sicer v roku osmih dni od dneva vročitve. Več na www.delo.si.

Nove cene nepremičnin bomo lahko videli na spletu

Na podlagi obvestil o poskusni vrednosti nepremičnin, ki jih je Geodetska uprava (Gurs) poslala lastnikom 6,1 milijona nepremičnin, so ti podali pripombe na približno 15 odstotkov nepremičnin. Po zadnjih analizah pripomb jih je bilo tretjina na račun vrednosti.  Dušan Mitrovič, direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu je povedal, da bodo v skladu s predpisanimi roki do oktobra naredili vse popravke modelov, novembra pa bo vlada sprejela uredbo o določitvi modelov, ki bodo tako postali dokončni. Decembra bodo lastniki v registru nepremičnin na spletnem portalu Prostor lahko preverili, kolikšna je vrednost njihovih nepremičnin. Več na www.delo.si.

Brez stojal za kolesa tudi pred centrom Stožice

V Mestni občini Ljubljana so lani namestili kopico novih pokritih in nepokritih stojal za kolesa. Ta se nahajajo na najbolj prometnih ulicah, cestah, nabrežjih in trgih ter pred množično obiskanimi zgradbami v širšem središču mesta. Na Ljubljanski kolesarski mreži pozdravljajo postavitve kolesarskih stojal, a opozarjajo, da jih je treba postaviti še več, sploh pri šolah. Nujno pa bi jih bilo postaviti še na železniški postaji, pri Cityparku ter stadionu in dvorani v Stožicah, kjer jih sedaj sploh ni. Več na www.dnevnik.si.

Sprehajalcem morajo biti prijazne vse četrti, ne le center

Letos se tradicionalnemu pohodu Pot ob žici prvič pridružujejo sprehodi Jane’s Walk. V okviru istoimenskega projekta bodo udeleženci lahko hodili po štirih mestnih četrtih: Taboru, Spodnji Šiški, Zgornji Šiški in Fužinah. Sprehodi, ki bodo potekali 7. in 8. maja, bodo Ljubljano vpeli v svetovno omrežje mest, ki so prijazna do sprehajalcev. Več na www.dnevnik.si.

Do sredine junija obnova cest na območju trgovskega centra Rudnik v Ljubljani

Na območju trgovskega centra Rudnik v Ljubljani so v sredo začeli predvidene sanacije notranjih povezovalnih cest E, F in H. Med drugim so predvideni kamermanski pregledi meteorne in fekalne kanalizacije, izvedli pa bodo tudi sondažne izkope, kjer so ob pilotih in nosilcih poškodbe zaradi posedanja. Kot so še sporočili z Mestne občine Ljubljana, bodo dela predvidoma končali sredi junija. Višino potrebnih sredstev ocenjujejo na nekaj manj kot 674.000 evrov. Več na www.dnevnik.si.

Inšpektorat poostril nadzor nad gostinskimi vrtovi

Z začetkom sezone se je v Ljubljani znatno povečalo tudi število gostinskih vrtov, s katerimi gostinci v spomladanskih in poletnih mesecih širijo svojo ponudbo. Postavitev gostinskega vrta na javni površini pomeni tudi prihodek za občinsko blagajno, saj morajo gostinci plačati pristojbino. Poleg pristojbine morajo pri postavitvi vrta gostinci upoštevati še vrsto predpisov, ki se nanašajo na postavitev in zunanjo podobo vrta. Za spoštovanje predpisov skrbi inšpektorat Mestne občine Ljubljana, ki je v zadnjem času zaradi povečanja števila vrtov tudi poostril nadzor, so nam sporočili z MOL. Več na www.dnevnik.si.

Litostroj spet na udaru zaradi hrupa in prahu

Industrijski obrat podjetja Litostroj Jeklo znova vznemirja prebivalce dela Milčinskega ulice. Ti naj bi bili izpostavljeni prekomernemu hrupu ter prekomernim emisijam prahu in raznih plinov, so sporočili z Zveze ekoloških gibanj. Predsednik zveze Karel Lipič je povedal, da so prejeli več pritožb krajanov.  Več na www.eko.dnevnik.si.

Mestna kolesa na ogled

Mestna kolesa, ki si jih bodo Ljubljančani in obiskovalci Ljubljane lahko izposojali za vožnjo po mestu, bodo na voljo od 13. maja naprej, ko bo projekt Bicike(lj), ki ga izvaja družba Europlakat, tudi uradno odprt. Že zdaj pa se lahko Ljubljančani z delovanjem izposojevalnice seznanjajo prek informacijske točke, ki se nahaja na Prešernovem trgu, kjer je mogoče preizkusiti izposojevalni sistem v praksi. Poleg tega pa lahko zainteresirani posamezniki tam tudi izpolnijo prijavo za uporabo sistema Bicike(lj). Več na www.dnevnik.si.

Bodo Stožice jutri le prejele uporabno dovoljenje?

Športni park Stožice jutri čaka zaključni tehnični pregled, v sklopu katerega bodo uslužbenci ministrstva za okolje in prostor preverili odpravo pomanjkljivosti, ki so jih odkrili na tehničnem pregledu avgusta lani. Takrat je zaradi nekaterih pomanjkljivosti komisija za tehnični pregled Grepu izdala le odločbo o začasnem delovanju objektov. Ali je Grep tokrat le odpravil vse napake in pomanjkljivosti, bo po vsej verjetnosti znano še v četrtek oziroma ko bo komisija podala svoje ugotovitve glede opravljenega pregleda. Več na www.dnevnik.si.

Javna predstavitev sprememb odloka

Na sedežu mestnega oddelka za varstvo okolja na Zarnikovi 3 in v prostorih treh krajevno pristojnih četrtnih skupnosti (Rožnik, Šiška in Center) vse do 20. junija poteka javna predstavitev predlaganih sprememb odloka o razglasitvi Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba za naravno znamenitost. Več na www.delo.si.

Najemnikom Celovških dvorov grozi, da bodo ostali brez elektrike in stanovanja

Pol leta po začetku stečaja nad družbo Vegrad AM, ki je gradila Celovške dvore, se saga o ljubljanski soseski še bolj zapleta. Zaradi spora med stečajnim upraviteljem Vegrada AM Bojanom Klenovškom ter republiškim in ljubljanskim stanovanjskim skladom utegnejo najemniki v Celovških dvorih ostati brez osnovnih komunalnih storitev, pozneje pa se bodo morali morda tudi izseliti. Več na www.delo.si.

Po lenarški južni obvoznici še ta mesec

Tudi na nedavni seji lenarškega občinskega sveta je bilo pestro pri svetniških pobudah in vprašanjih, zanimivi pa so bili tudi odgovori občinske uprave in župana na nekaj vprašanj s prejšnjih sej. Kot po navadi je tudi tokrat župan Janez Kramberger dodal še nekaj informacij o aktualnih zadevah v občini. Še vedno Lenartčane najbolj muči pomanjkanje obvoznic in zato tudi vprašanje, kdaj bo zgrajeno krožišče v Radehovi, s katerim bi lahko pričeli končno uporabljati tako imenovano južno obvoznico ali navezovalno cesto Radehova-stara in nova industrijska cona. Več na www.vecer.com.

Vendarle odprtje Ulice kneza Koclja

Kot so opazili mariborski vozniki, popolna zapora zaradi asfaltiranja Ulice kneza Koclja ni trajala do 30. aprila, kot so napovedali na mariborski občini, saj cesta tudi po prvomajskih praznikih še ni prevozna. Tatjana Štelcer iz službe za odnose z javnostmi na mariborski občini je sporočila, da so popolno zaporo od krožišča v Milnski ulici do uvoza v garažno hišo F City podaljšali do srede, 4. maja, saj izvajalec zaradi slabih vremenskih razmer ni končal vseh asfalterskih del. Več na www.vecer.com.

Po Mariboru odslej tudi z večsedežnimi kolesi

Turistično informacijski center (TIC) Maribor je bogatejši za nova kolesa – dosedanji ponudbi dvanajstih običajnih koles (šest ženskih in šest moških) so dodali štiri kolesa z več sedeži, tako imenovana štirikolesna kolesa na pedala. Na manjših treh se lahko peljejo do tri odrasle osebe in dva otroka, četrto večsedežno kolo pa lahko prepelje največ šest odraslih in dva otroka. Več na www.vecer.com.

Zavetišče za živali oprostili koncesnine

Mestni svetniki so na zadnji seji sklenili, da zavetišču za živali ne bo več treba plačevati koncesijske dajatve, mesečno 1930 evrov oziroma dobrih 23.000 evrov letno. Zavetišče, ki so ga na Teznem odprli šele oktobra 2009 in ga predali v upravljanje Društvu za varstvo in proti mučenju živali, se je namreč zaradi dolgov znašlo v nezavidljivem finančnem položaju. Več na www.delo.si.

Z deli na solinarskem muzeju vendarle nadaljujejo

Po nekajmesečnem premoru in zapletih okoli plačila delavcem se obnovitvena dela v solinarskem muzeju nadaljujejo. Pridobil je izredno naravovarstveno soglasje do 15. maja, kot kaže pa tudi novo ekipo delavcev. Več na www.primorske.si.

Zaščitna klavzula simbolno v Bruselj

Peticija za uveljavitev zaščitne klavzule v zvezi s prodajo nepremičnin v Sloveniji je včeraj dočakala še zadnje, simbolno dejanje. Civilna iniciativa Kras in Civilna iniciativa za Primorsko sta jo poslali komisiji za peticije evropskega parlamenta v Bruselj. Več na www.primorske.si.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri