Pridružite se sprehodom za prijetnejša mesta!

Prvi konec tedna v maju bo Ljubljano zaznamovalo pešačenje. Množičnemu rekreativnemu pohodu po Poti ob žici se bodo pridružili tudi štirje urbani sprehodi po ljubljanskih mestnih četrtih. Inštitut za politike prostora bo namreč letos skupaj s partnerji pripravil sprehode »Jane’s Walk« in s tem vpel Ljubljano v svetovno omrežje mest, v katerih potekajo sprehodi isti konec tedna. V soboto, 7. maja, ter v nedeljo, 8. maja 2011, bodo potekali urbani sprehodi po štirih mestnih četrtih: Taboru, Spodnji Šiški, Zgornji Šiški in Fužinah. Povezovali se bodo z dogodki po posameznih četrtih in tako vsebinsko dopolnjevali tradicionalni pohod ob žici. Namenjeni so druženju in pogovoru o težavah, s katerimi se stanovalci mestnih četrti soočajo pri pešačenju po vsakodnevnih opravkih, ter oblikovanju pobud, kako četrti narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Pod imenom »Jane’s Walk« se vsak prvi konec tedna v maju po svetu organizirajo sprehodi po mestnih četrtih, ki promovirajo mesta, privlačna za pešačenje. Takšna mesta svojim prebivalcem omogočajo višjo kakovost življenja zaradi večje varnosti in boljšega zdravja, večje družbene povezanosti in možnosti razvoja lokalnih storitev. Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs, ključne figure urbanizma 20. stoletja, ki je s svojo knjigo “Umiranje in življenje velikih ameriških mest” pred natanko 50 leti postavila temelje sodobnemu razumevanju mest.

Prvič so sprehode pripravili leta 2007 v Torontu, kjer je Jane Jacobs preživela večji del svojega življenja, od 2009 pa se organizirajo tudi drugod po svetu. V letu 2010 so bili sprehodi organizirani v 68 mestih v 9 državah, letos se mreža mest še širi. V Ljubljani bodo tokrat potekali štirje sprehodi, in sicer po Taboru, Zgornji Šiški, Spodnji Šiški in po Fužinah. Na spletnem zemljevidu so označeni itinerarji vseh štirih sprehodov.

Organizacijo sprehodov v Ljubljani je prevzel Inštitut za politike prostora, neodvisen raziskovalni zavod in nevladna organizacija na področju urejanja prostora in vozlišče Mreže za prostor, pri organizaciji pa poleg lokalnih partnerjev sodelujeta tudi Focus, društvo za sonaraven razvoj, ter CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp, oba partnerja projekta Plan B za Slovenijo.

Vabljeni na sprehod in pogovor!

Več informacij:

Marko Peterlin, Inštitut za politike prostora, Tržaška 2, Ljubljana, 0590 63 683, marko.peterlin@ipop.si

2 comments

  1. Absolutno sem navdušen nad pobudo, da Jane’s walks organizirate tudi v Ljubljani. Se kar prijavljam za nedeljo dopoldne nna Fužinskem gradu!

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri