Urbani sprehodi “Jane’s Walk”

Pod imenom »Jane’s Walk« se prvi konec tedna v maju po svetu organizirajo sprehodi po mestnih četrtih, ki promovirajo mesta, privlačna za pešačenje. Takšna mesta svojim prebivalcem omogočajo višjo kakovost življenja zaradi večje varnosti in boljšega zdravja, večje družbene povezanosti in možnosti razvoja lokalnih storitev.

Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs, ključne figure urbanizma 20. stoletja, ki je s svojo knjigo “Umiranje in življenje velikih ameriških mest” pred natanko 50 leti postavila temelje sodobnemu razumevanju mest. Služijo osvetljevanju težav, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, in oblikovanju pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetne za življenje.

Sprehodi se organizirajo od leta 2007, začeli so se v Torontu, kjer je Jane Jacobs preživela večji del svojega življenja, od 2009 pa se organizirajo tudi drugod po svetu. V letu 2010 so bili sprehodi organizirani v 68 mestih v 9 državah, letos se mreža mest še širi.

Inštitut za politike prostora bo letos skupaj s partnerji v mednarodno omrežje mest vpel tudi Ljubljano in organiziral sprehode po štirih mestnih četrtih: Taboru, Spodnji Šiški, Zgornji Šiški in Fužinah. Potekali bodo v soboto, 7. maja 2011 popoldne ter v nedeljo, 8. maja 2011 dopoldne. Povezovali se bodo z dogodki po posameznih četrtih in dopolnjevali tradicionalni pohod ob žici, ki bo v Ljubljani potekal isti konec tedna. Na spletnem zemljevidu so označeni itinerarji vseh štirih sprehodov.

Tabor: sobota, 7. maja 2011 od 18h do 19:30, zbirno mesto – Park Tabor

Spodnja Šiška: nedelja, 8. maja 2011 od 11h do 12:30, zbirno mesto – stara železniška postaja

Zgornja Šiška: sobota, 7. maja 2011 od 17h do 18:30, zbirno mesto – Kino Šiška

Fužine: nedelja, 8. maja 2011 od 11h do 12:30, zbirno mesto – Fužinski grad

Vabljeni na sprehod in pogovor o vaši soseski!

PS – za udeležence, ki bi vseeno želeli svoja opažanja posredovati v vprašalniku prilagamo datoteko.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri