Kulturni okvir preobrazbe Barcelone in Seula

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani bo v sredo, 9.2. ob 19h predstavitev knjige Lokalni odzivi na globalne izzive: Kulturni okvir preobrazbe Barcelone in Seula dr. Blaža Križnika, sodelavca Inštituta za politike prostora.

Knjiga Lokalni odzivi na globalne izzive: kulturni okvir preobrazbe Barcelone in Seula govori o vplivu globaliziranja mest na vsakdanje življenje v njih ter o pomenu lokalne kulture za preobrazbo mest. Z obsežno čezkulturno študijo urbane prenove sosesk Poblenou v Barceloni in Wangsimni v Seulu avtor razkriva, kako strukturne neenakosti na globalni in nacionalni ravni vplivajo na vsakdanjo izkušnjo obeh mest. Prebivalci Bracelone in Seula se dejavno odzivajo na spremembe v svojem življenjskem okolju, ki so posledica globaliziranja obeh mesta, in s tem vplivajo na njuno preobrazbo. Knjiga v nasprotju z uveljavljenim prepričanjem, da si mesta v času globalizacije postajajo vse bolj podobna, izvirno utemeljuje pomen lokalnega kot pomembnega vira preobrazbe današnjih mest ter njihove medsebojne razločljivosti in raznolikosti.

Kljub temu da se študija neposredno ne nanaša na slovensko okolje, so številna spoznanja, predstavljena v knjigi, pomembna tudi za razumevanje preobrazbe slovenskih mest ter družbenih, gospodarskih in prostorskih učinkov njihovega razvoja. Osrednji avtorjevi tezi o kulturni pogojenosti preobrazbe mest v času globalizacije ter o naraščajočem pomenu družbene mobilizacije na ravni sosesk kot pomembnem viru njihove preobrazbe postajata namreč vse bolj aktualni tudi pri nas.

Prav o slednjem bosta na predstavitvi knjige v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje govorila njen avtor dr. Blaž Križnik in Marko Peterlin, direktor Inštituta za politike prostora, ki bo predstavitev povezoval. Knjiga je izšla leta 2009 pri Založbi FDV v zbirki Osrednje sociološke teme.

Več o predstavitvi knjige na spletni strani Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri