Razstava skupine Maja Farol

V arhitekturni galeriji DESSA bo v ponedeljek, 31. januarja 2011 ob 20. uri otvoritev razstave “Maja Farol – Odprte arhitekture”. Uvodoma bo pogled na delovanje skupine podal dr. Blaž Križnik, profesor na Univerzi v Seulu in soustanovitelj ter sodelavec Inštituta za politike prostora.

Skupino Maja Farol sestavljajo strokovnjaki različnih profilov, ki že deset let sooblikujejo arhitekturno in urbanistično teorijo in prakso pri nas. Delovanje skupine zaznamuje družbena angažiranost, iskanje ustreznih prostorskih odgovorov na realne družbene izzive in razvoj novih modelov delovanja. Sodelovanje temelji na prepričanju, da arhitekturna vprašanja bistveno presegajo polje vizualnega, ki zadnja desetletja skoraj povsem določa arhitekturni diskurz. V okviru skupine se je oblikovalo stališče, da so vsa prostorska in arhitekturna vprašanja predvsem družbena vprašanja, torej politična, sociološka, ekonomska ali okoljska in da jih je potrebno kot taka obravnavati.

Skupina Maja Farol zavrača prevladujoče apolitično stališče arhitektov, ki se ne sprašujejo o širših družbenih posledicah produkcije prostora ter pogosto niso pripravljeni razumeti in nositi odgovornosti za rezultate svojega delovanja. Ne verjame namreč, da so za arhitekte družbene okoliščine le vnaprejšnja danost, v okviru katere naj bi poiskali čim boljšo likovno in organizacijsko rešitev zastavljenega problema. Arhitektura ni neodvisno področje, temveč je del družbenih procesov produkcije prostora, zato je sodelovanje pri opredelitvi problema ena njenih temeljnih nalog. Prostorske rešitve niso rezultat avtorskega pristopa posameznikov, pač pa je ustvarjalnost rezultat sodelovanja interdisciplinarne skupine strokovnjakov s širokim vpogledom v družbene procese. Skupina Maja Farol zato razvija nov mrežni model delovanja, ki predstavlja možnost, da se vprašanja pravilno zastavijo ter poiščejo sveži pogledi in rešitve zanje.

Cilj pričujoče razstave je promocija družbeno odgovornega razmisleka o pomembnih prostorskih vprašanjih ter sinteza dosedanjega delovanja skupine Maja Farol.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri