Mreža za prostor pri varuhinji z ministrom Žarnićem

Predstavniki Mreže za prostor smo se udeležili srečanja s predstavniki civilne družbe na področju okolja, ki je potekalo pri Varuhinji človekovih pravic v petek, 28.1.2011. Na tokratnem srečanju je bil prisoten tudi minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić, zato je bilo zanimanje za udeležbo med nevladnimi organizacijami veliko in sejna soba pri varuhinji nabito polna.

Svoje teme za pogovor z ministrom smo podale tri članice Mreže za prostor, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC, Društvo za urbano okolje – Odbor za lepšo Staro Šiško in Inštitut za politike prostora, in jih v okviru pogovora tudi predstavile ministru. Skupaj z mrežo Plan B za Slovenijo smo izpostavili problem sistemskega sodelovanja ministrstva z nevladnimi organizacijami in predlagali trajnejše mehanizme za sodelovanje, npr. skupna delovna telesa. Minister je obljubil, da bo ministrstvo podprlo sistemsko sodelovanje ter se odzvalo na pisni predlog, ki ga bo pripravil PIC.

Tako s strani DUO kot IPoP pa smo izpostavili tudi potrebo po zgodnjem vključevanju javnosti v pripravo prostorskih aktov.  Sedanja zakonska ureditev povzroča neizbežne konflikte, saj zahteva vključitev javnosti šele v fazi, ko so vse ključne odločitve že sprejete in usklajene med ostalimi akterji in je torej manevrski prostor za dejansko sodelovanje skoraj povsem zaprt. Država se problema očitno zaveda, saj je v novem zakonu, ki ureja umeščanje zgolj državnih projektov v prostor, ponovno uvedla zgodnejše obveščanje in večjo vlogo javnosti v postopkih. Zato pa se ni nič spremenilo na občinski ravni, kjer so problemi glede sodelovanja javnosti morda še bolj pereči. Na naš predlog in vztrajanje varuhinje je minister obljubil, da bo ministrstvo poslalo občinam priporočila za zgodnje vključevanje javnosti v pripravo prostorskih aktov, za katerega smo poudarili, da ni nujno pogojeno s zakonskimi spremembami, ampak predvsem z boljšo prakso.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri