Konferenca o prihodnosti kohezijske politike

Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) skupaj z Generalnim direktoratom Evropske komisije za regionalno politiko (DG Regio) ter Regional Studies Association (RSA) organizira Konferenco o prihodnosti kohezijske politike, ki bo potekala med 16. in 18. marcem 2011 v prostorih Sava Hotelov na Bledu.

Evropska unija vsaka tri leta objavi poročilo o ekonomski, socialni in teritoritorialni koheziji, kjer podrobno opiše napredek na teh področjih in koliko so k temu prispevale Evropska unija, nacionalne in regionalne vlade. Kakor je nedavno poročal tudi Trajekt, je bilo novembra lani objavljeno peto kohezijsko poročilo, o katerem do 31. januarja 2011 poteka javno posvetovanje. Poročilo med drugim predstavlja vizijo kohezijske politike, kot jo vidi Evropska komisija za obdobje do leta 2020, z njegovo objavo pa se je začel tudi uradni del pogajanj o prihodnosti te politike.

SVLR bo skupaj z DG Regio ter RSA v marcu 2011 organizirala prvo konferenco o prihodnosti kohezijske politike, ki cilja predvsem na akademsko in raziskovalno sfero. Ambicija konference je pridobiti kritičen pogled na predloge Evropske komisije, predvsem pa privabiti sveže in nove ideje o pomenu, vlogi in strukturi kohezijske politike ter njene umeščenosti v širšo razpravo o reformi proračuna EU in razmerja do ostalih razvojnih politik EU. SVLR želi s konferenco okrepiti zanimanje za to področje, še posebej pa spodbuditi vrednotenje aktivnosti, ki jih iz naslova kohezijske politike izvajamo v Sloveniji.

Konferenca se bo osredotočala predvsem na naslednje teme:
1. cilji kohezijske politike, vključno z njenim prispevkom k Strategiji EU2020,
2. uspešnost kohezijske politike v smislu doseganja rezultatov, vključenosti v širše nacionalne razvojne politike ter razvojem metod vrednotenja,
3. upravljanje in izvedbeni mehanizmi, kjer so posebej relevantna vprašanja pogojenosti, dodatnosti ter učinkovitosti pri izvajanju kohezijske politike,
4. teritorialna kohezija ter teritorialno sodelovanje,
5. odnos med skladi ter kohezijsko politiko in drugimi strukturnimi politikami EU,
6. reforme politik EU v širšem smislu, vključno z reformo proračuna EU.

Na konferenci bodo prisotni vrhunski raziskovalci s področja regionalnih znanosti iz vse Evrope, enako pa velja za Evropsko komisijo, s strani katere je napovedana udeležba na visoki ravni.

Dodatne informacije lahko dobite na spletnem naslovu https://www.regional-studies-assoc.ac.uk/ oziroma na elektronskem naslovu peter.wostner(at)gov.si.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri