Delavnica Upravljanje mest za urbano prihodnost

Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani bo 15. in 16. 10. potekala mednarodna delavnica Upravljanje mest za urbano prihodnost (Urban management for an urban future).

Kadar v zadnjem času govorimo o reševanju težav v sodobnih mestih, se v strokovni javnosti kot tudi v javnosti na sploh vse pogostje uveljavlja pojem upravaljanje mest. Pri tem ni vedno jasno, kaj naj bi upravljanje mest dejansko pomenilo. Zdi se, da je na razširjenost in hitro uveljavljavitev pojma vplivala prav njegova vsebinska nedoločenost in posledična prilagodljivost. Je upravljanje mest oblika razvoja mestnih institucij ali nasprotno pomeni kakovostno povsem novo delovanje mestnih institucij? Da bi razumeli pomen kot tudi orodja in metode upravljanja mest je, kot poudarjajo organizatorji delavnice, najprej potrebno vedeti, kdo so ključni akterji v procesu odločanja v posameznem mestu. Je upravljanje mest proces, v katerega naj bodo vklučeni vsi deležniki v mestu ali je upravljanje mest predvsem področje, s katerim naj se ukvarjajo profesionalni urbani menedžerji? In kdo so v tem primeru urbani menedžerji? Strokovnjaki, zaposleni v mestnih institucijah, župani ali preprosto vsakdo, ki skuša reševati težave v sodobnih mestnih?

Glavni cilj delavnice je vzpodbuditi razpravo med strokovnjaki različnih ved in kulturnih okolij o tem, kaj je upravljanje mest in kakšen je njegov pomen za današnja mesta, čigava odgovornost je upravljanje mest, in katere so metode in orodja upravljanja mest. Poleg tega želijo organizatorji na delavnici razmisliti o upravljanju mest kot samostojni raziskovalni temi v okviru urbanih študij, opredeliti razlike med različnimi oblikami upravljanja mest ter pogledati ali je upravljanje mest domena javne administracije, politike ali obojih. Udeleženci delavnice bodo svoje izkušnje o upravljanju mest predstavili na primerih evropskih in azijskih mest.

Na delavnici bodo s svojimi prispevki sodelovali tudi trije sodelavci Inštituta za politike prostora. Maja Simoneti bo predstavila prispevek Urban green space – a case to study urban management, Blaž Križnik in Matjaž Uršič pa prispevek Comparing urban renewal in Barcelona and Seoul: Urban management in circumstances of global competitiveness of cities.

Delavnico organizirajo Center za proučevanje upravno-političnih procesov in institucij (CPUPI) na Fakulteti za družbene vede, Asia-Europe fundacija in Baptistična univerza v Hongkongu. Program dogodka in povzetki prispevkov so na voljo na spletni strani CPUPI.

 

Foto: Blaž Križnik, IPoP

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri