»Dan za prostor« – praznovanje Svetovnega dneva Habitata

Ponedeljek, 4. oktobra 2010, ob 13h, Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana.

Prvi ponedeljek v oktobru je Svetovni dan Habitata in ob tej priložnosti Inštitut za politike prostora letos prvič pripravlja »Dan za prostor«. Predstavnike medijev in zainteresirano javnost ob tej priliki vabi na tiskovno konferenco, na kateri bomo predstavili rezultate projekta »Mreža za prostor« ter zbornik »Čas je za spremembe v urejanju prostora«. Pridružila se nam bosta predsednik Državnega zbora dr. Pavel Gantar in predsednik Državnega sveta mag. Blaž Kavčič.

Prostor je v Sloveniji spregledana razsežnost razvoja in hkrati večni predmet razhajanj in nerazumevanja. Čeprav pomembno zaznamuje kakovost bivanja slehernega med nami in smo v urejanju prostora vsi udeleženi vsak dan, se državljani in civilna družba čutijo vedno bolj izključene iz sistema urejanja prostora, stopnja zaupanja v sistem pa se vztrajno znižuje. Medtem različne vlade spreminjajo zakonodajni okvir za potrebe posameznih interesov in se ne odzivajo na mnenja civilne družbe. Naš namen je zato vsako leto posvetiti ta dan opozarjanju na pomen prostora za kakovost bivanja ter poudarjati vlogo urejanja prostora za doseganje razvojnih ciljev posameznika, skupnosti, gospodarstva in države.

Poudariti želimo pomen povezovanja, razumevanja in sodelovanja med akterji v urejanju prostora ter začeti s prakso rednega proslavljanja Svetovnega dneva Habitata z dogodki, ki bodo spodbujali razpravo o prostoru na kar se da široki osnovi.

Dan za prostor – program

Tiskovna konferenca, pedagoška učilnica, MML
13:05 – 13.15 Zbiranje gostov, Pozdrav
13:15 – 13.30 Predsednik Državnega zbora RS dr. Pavel Gantar
13:30 – 13.45 Predsednik Državnega sveta RS mag. Blaž Kavčič: Predstavitev zbornika »Čas je za spremembe v urejanju prostora«
13:45 – 14:00 Marko Peterlin, IPoP: Predstavitev zaključkov projekta »Mreža za prostor«
14:00 – 14:30 Vprašanja

Srečanje, pedagoška učilnica, MML
14:30 – 15:30 Srečanje partnerjev projekta »Odgovorno do prostora!«,
Odmor, atrij MML
15:30 – 16:00 Odmor ob kavi in prigrizkih

Seminar, projekcijska dvorana, MML
16:00 – 19:00 Seminar »O kakovosti bivanja«, prof.dr. Srna Mandič, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, Center za proučevanje družbene blaginje

Družabno srečanje, atrij MML
19:00 – 21:00

Vir naslovne fotografije:  Eugene Kuznetsov – Unsplash

1 comment

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri