Razvoj Kopra po meri lokalne skupnosti?

Vabimo vas na delavnico z naslovom “Razvoj Kopra po meri lokalne skupnosti?”, ki bo v sredo, 7. julija 2010, ob 15. uri v Foresteriji FHŠ UP, Titov trg 5, Koper.

Delavnico, ki bo potekala v obliki okrogle mize in vaje iz »praktične demokracije«, soorganizirata Inštitut za politike prostora in KUD AAC Zrakogled.

Koprski mestni in primestni prostor je v zadnjih letih doživel intenziven razvoj. V letu pred lokalnimi volitvami se ta trend še povečuje, pri tem pa se poraja vprašanje, v kolikšni meri razvojni projekti mesta upoštevajo želje in realne potrebe prebivalcev, saj mestna politika in uprava ne negujeta dialoga s civilno družbo. Projekti se izvajajo brez omembe vrednega posvetovanja s lokalnimi prebivalci, še več, lokalna skupnost je o njih tudi zelo pomanjkljivo obveščena. Pomanjkanje informacij o projektih poraja vrsto vprašanj in sproža kritike, da projekti ne upoštevajo principov trajnostnega razvoja in smernic sodobnega urbanizma, ter da s tem nastaja stihijska gradnja in komunikacijsko nefunkcionalna mreža odnosov med posameznimi mestnimi območji.

Na delavnici želimo zato predvsem izboljšati poznavanje razvojnih projektov mesta in vzpostaviti začasno mislišče koprskega prostora. Prebivalcem Kopra želimo ponuditi možnost, da se seznanijo s trenutnim stanjem prostorskega razvoja njihovega mesta skozi predstavitev treh projektov. Projekte smo izbrali tako, da pokrivajo tri mestna območja: staro mestno jedro, Bonifiko in mestno obrobje. V mestnem jedru smo izbrali projekt ureditve Pokrajinskega muzeja, na obodu mesta smo se odločili za vpogled v projekt ureditve semedelske promenade s plažo in zabaviščnim parkom, na mestnem obrobju pa nas zanima prostorski načrt območja nekdanje tovarne INDE, na osnovi katerega bo lahko izvedena revitalizacija tega območja.

Sestavni del delavnice bo tudi vaja iz »praktične demokracije«, s pomočjo katere bodo udeleženci seznanjeni z načini dostopa in vpogleda v informacije javnega značaja. Po predstavitvi trenutnega stanja mestnega prostora bo tako sledilo individualno delo in po želji ogled načrtov zgoraj omenjenih projektov v prostorih MOK, po ogledu pa bo sledilo ovrednotenje njihovih vplivov na prostor in družbo.

Vabilo na delavnico

Prijava!

Vir naslovne fotografije: Jamie Street, UNSPLASH

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri