Tiskovna konferenca projekta “Odgovorno do prostora!”

Na tiskovni konferenci projekta “Odgovorno do prostora!” 15. junija 2010  je bil odziv stroke na predlog zakona o umeščanju državne infrastrukture v prostor povezan z zaključki okrogle mize o stanovanjski politiki in s stališči Strokovnega sveta ZAPS ter Društva krajinskih arhitektov o razvoju golfa v Lipici. Opozorila predstavnikov z urejanjem prostora povezanih strok na to, da v Sloveniji ne upoštevamo ustrezno prostorskih razsežnosti razvoja države ter zato sprejemamo nerealne razvojne strategije, so bila povezana z aktualnimi vprašanji razvoja podeželja in krajine.

Projekt »Odgovorno do prostora!« je organizirano prizadevanje civilne družbe za spremembe v urejanju prostora. Skupina prostorskih načrtovalcev je letos februarja s »Pozivom za spremembe v urejanju prostora«, ki je somišljenike zbiral pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor, in s posvetom v Državnem svetu RS (25. februarja 2010) v izvedbi Inštituta za politike prostora, uglašeno in nedvoumno opozorila odgovorne v državi, da so razmere v prostoru kritične in z vidika razvoja poselitve in degradacije krajine tudi narodno-gospodarsko škodljive. Namen partnerjev projekta »Odgovorno do prostora!«, ki so zaenkrat ZAPS, IPoP, Trajekt, tri članice univerze v Ljubljani: Fakulteta za arhitekturo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, Zveza geodetov Slovenije in Inženirska zbornica Slovenije,  je povečati družbeno občutljivost za razmere v prostoru in sprožiti premislek o potrebnih spremembah. Partnerji so se s pristopom k projektu zavezali k sodelovanju in izvajanju dogodkov, od posvetov do razstav in izdajanja publikacij, ki bodo kar se da nazorno predstavljali razmere v prostoru.

Na tiskovni konferenci je bila predstavnikom medijev dana priložnost, da se seznanijo s ključnimi sporočili že izvedenih akcij in da so se srečali s posamezniki, ki so sodelovali pri njihovi izvedbi. Na kratko so bile predstavljene akcije projekta, ki so potekale v aprilu, maju in juniju 2010:

1.   Odziv na predlog Zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor (ZAPS, IPoP, DKAS)

2.   Mesec krajinske arhitekture – okrogla miza o prihodnosti slovenske krajine (DKAS)

3.   Okrogla miza in razstava »Stanovanjske ne/politike« (ZAPS)

4.   Odziv na predstavljene razvojne načrte za Kobilarno Lipica (DKAS, Strokovni svet ZAPS)

5.   Posvet o prostorski razsežnosti razvoja države (IPoP)

6.   Okrogla miza Podeželje na preizkušnji (UL FGG)

7.   Predlogi Zbornice za arhitekturo in prostor za popravke normativne ureditve na področjih prostora in graditve (ZAPS)

8.   22. Sedlarjeva srečanja z mednarodnim seminarjem – Veliki projekti (DUPPS)

9.   Razstava »Natečaji 1998-2010« (ZAPS, Hiša arhitekture)

Gostje tiskovne konference, ki jo je vodila koordinatorka projekta  Maja Simoneti, so bili: mag. Peter Bassin, prof. dr. Ana Kučan, Mika Cimolini, prof. dr. Srna Mandič, Marko Peterlin, Aleš Prijon, Darja Matjašec, Ana Struna Bregar in Aleksander Saša Ostan.

Predstavnikom medijev so bili predani zborniki FGG z okrogle mize o prihodnosti podeželja in katalogi razstave o natečajni praksi, ki je bila odprta včeraj v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine.

Fotografije: Marko Peterlin, IPoP (CC BY-NC 4.0)

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri