Jane’s Walk 2018: Ljubljana – Bežigrad

Bežigrad

Nedelja, 6.maj 2018 ob 10:00, zbirno mesto je pred glavnim vhodom v Plečnikov stadion – postaja LPP Stadion. Sprehod organizira Nataša Bratina, ki ga bo tudi vodila.

Sprehod bo izposavil pomen lokalnih storitev za pešcem prijazno mesto. Pot bo vodila od stadiona ob Dunajski cesti proti severu. Pri Fondovih blokih bo zavila v Koroško ulico mimo območja Fondovih blokov in vrtičkov ob stadionu. Nadaljevala se bo skozi park in trg pri Osnovni šoli dr. Vita Kraigherja (blizu je majhna trgovina in bar), čez Podmilščakovo ulico mimo ambasade Bosne in Hercegovine ter pri lokalu in veterinarski kiniki za male živali zavila desno na Kolarjevo ulico. Nato bo potekala ob Kamniški progi levo proti Kamniški ulici in po njej vzdolž železnice – lokalno sprehajalno območje – do Janševe ulice in se nadaljevala po dvovrstnem drevoredu ob Samovi ulici, na Vodovodno cesto do Knjižnice Bežigrad, kjer bi zaključili sprehod. Ob zaključku sprehoda je kompleks Plave lagune s pošto, trgovinami, tržnico, in drugimi storitvenimi dejavnostmi.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt