Jane’s Walk 2012: Škofja Loka

Hodljivost srednjeveškega mestnega jedra

Sobota, 5. maja 2012 ob 11h dopoldne. Zbirno mesto je na trgu pred Upravno enoto nasproti Mihola. Sprehod organizira in vodi Darja Matjašec.

Škofja Loka je srednjeveško mesto. Sprehod bo večinoma potekal po starem mestnem jedru, od trga pred Upravno enoto do Mestnega trga, nato preko Spodnjega do Cankarjevega trga, od koder bomo šli čez brv v novejši del na obrobje Kapucinskega predmestja. Od tam se bomo vrnili v staro mesto jedro do Nunskega vrta in se nato povzpeli na Loški grad, kjer bo sprehod tudi zaključen. Na posameznih postajah nam bodo posamezniki podrobneje predstavili problematiko hodljivosti srednjeveškega mestnega jedra.

DOGODKI

vrtec Cankarjeva5-KJP-01

Kaj s praznimi prostori v javni lasti?

Okrogla miza, ponedeljek, 5. oktobra 2015 od 16:00 do 18:00, Glavni trg 11, Slovenj Gradec

DAN ZA PROSTOR 2015

Prazni prostori so težava za delovanje in razvoj vsakega mesta. Škoda se pri tem odraža tako neposredno kot posredno in obsega ekonomske, družbene in prostorske vidike. Prizadene tako lastnika prostora kot širšo lokalno skupnost. Prazni prostori v javni lasti so tako z vidika javnega interesa večkratna škoda.

Obenem pa so prazni prostori v javni lasti tudi eno redkih sredstev za podpiranje lokalnega razvoja, ki so v manjših in srednje velikih mestih z razvojnimi težavami večinoma še v rokah občin. Njihova pametna uporaba zato lahko v takšnih mestih ključno prispeva k razvoju in kakovosti življenja njihovih prebivalcev.

O stanju in priložnostih v zvezi s praznimi prostori v javni lasti bo tekla beseda na okrogli mizi, ki jo pobuda Kje je prostor? in Inštitut za politike prostora organizirata v Slovenj Gradcu. Gre za osrednji dogodek, s katerim nevladne organizacije na področju urejanja prostora obeležujejo letošnji Dan za prostor, ki ga že sedmo leto prirejajo na Svetovni dan habitata. S tem se pridružujejo svetovni akciji pod okriljem Združenih narodov ter tudi prireditvam ob Mesecu prostora pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor.

Gosti na okrogli mizi bodo župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas, Senka Vrbica s Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC, Maša Cvetko iz društva prostoRož in pobude piip.si, Živa Škrlovnik iz društva MAD, Rado Poggi iz pobude RAUM-AU, Katja Beck Kos iz društva Hiša ter Anja Šuler iz pobude “Kje je prostor?”. Okroglo mizo bo moderiral Marko Peterlin z Inštituta za politike prostora.

Vabljeni!

Več dogodkov
Napovednik Trajekt