Jane’s Walk 2012: Kranjska gora

Od parkirišč do smučišč

Sobota, 5. maja 2012 ob 16h popoldne. Zbirno mesto je na Trgu na Gorici (pred cerkvijo). Sprehod organizirata Žiga Malek in Aljaž Malek, vodila pa ga bosta Aljaž Malek in Urška Kranjc.

Med sprehodom se bomo pogovarjali o tem, kako je razvoj Kranjske Gore v zadnjih letih vplival na hodljivost kraja. Od trga pri Cerkvi bomo šli mimo dvorane Vitranc in Osnovne šole, mimo Zdravstvenega doma in Pošte, do hotela Kompas in policije, od koder se bomo podali k smučiščem in nadaljevali pot do hotela Prisank, kjer se bo sprehod tudi končal.

Opozorili bomo na območja nove pozidave v Kranjski Gori in njihovo dostopnost ter prehodnost pozimi in v ostalih letnih časih, na preglednost v naselju – kako se ljudje (posebej turisti) v njej lahko orientiramo, katere so kvalitete kraja še iz časov pred turizmom in kaj je kraju prinesel turistični razvoj. Spregovorili bomo tudi o urejenosti javnih odprtih prostorov ter ulične opreme (klopi, koši za smeti, cvetlicna korita), ter seveda o njihovi uporabnosti, tudi v času množičnih prireditev in v višku sezone.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Kako ravnamo z drevjem v mestih?

Ponedeljek, 24. september 2018, 18:00-20:00, Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

Koristi dreves v urbanem okolju so velike, večstranske in niso omejene le na ožjo lokacijo, kjer drevo raste. In niso odvisne od tega, čigavo je drevo.

Kako ovrednotiti koristi posameznega drevesa? O katerih drevesih govorimo, ko govorimo o vzdrževanju dreves v mestih? Kakšno je v naših mestih razmerje med drevesi na javnih in tistimi na zasebnih površinah? Zakaj je regulativa na področju varovanja urejanja zelenih in drugih javnih površin praviloma lokalna? Zakaj mnoga mesta regulirajo vzdrževanje dreves tudi na zasebnih površinah in zakaj se je pri nas pristojnost lokalnih skupnosti nad zasebnimi drevesi v zadnjih dveh desetletjih zmanjšala?

Uvod v temo bo pripravila in predstavila novinarka Kristina Božič. Dogodek je namenjen vabljenim udeležencem, več informacij o možnosti udeležbe na marko.peterlin@ipop.si.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt