Jane’s Walk 2012: Kranjska gora

Od parkirišč do smučišč

Sobota, 5. maja 2012 ob 16h popoldne. Zbirno mesto je na Trgu na Gorici (pred cerkvijo). Sprehod organizirata Žiga Malek in Aljaž Malek, vodila pa ga bosta Aljaž Malek in Urška Kranjc.

Med sprehodom se bomo pogovarjali o tem, kako je razvoj Kranjske Gore v zadnjih letih vplival na hodljivost kraja. Od trga pri Cerkvi bomo šli mimo dvorane Vitranc in Osnovne šole, mimo Zdravstvenega doma in Pošte, do hotela Kompas in policije, od koder se bomo podali k smučiščem in nadaljevali pot do hotela Prisank, kjer se bo sprehod tudi končal.

Opozorili bomo na območja nove pozidave v Kranjski Gori in njihovo dostopnost ter prehodnost pozimi in v ostalih letnih časih, na preglednost v naselju – kako se ljudje (posebej turisti) v njej lahko orientiramo, katere so kvalitete kraja še iz časov pred turizmom in kaj je kraju prinesel turistični razvoj. Spregovorili bomo tudi o urejenosti javnih odprtih prostorov ter ulične opreme (klopi, koši za smeti, cvetlicna korita), ter seveda o njihovi uporabnosti, tudi v času množičnih prireditev in v višku sezone.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt