Jane’s Walk 2012: Koper – Olmo

Pozabljene mikrososeske

Sobota, 5. maja 2012 ob 15:30 popoldne. Zbirno mesto je avtobusna postaja Olmo (1). Sprehod je organiziran v sodelovanju s KUD AAC Zrakogled, vodila pa ga bosta Martina Tomšič in Anže Zadel. 

Cilj sprehoda je ob opozarjanju na pomen hodljivosti sosesk tudi oblikovanje javne diskusije o vizijah urejanja nekdanjega delavskega naselja Olmo, ki ga je urbanistično zasnoval arhitekt prof. Edo Mihevc. Naselje, ki se je prvotno ponašalo z enotno zasnovo bivanjskih enot v bogatem zelenem okolju, so prebivalci sčasoma močno spremenili. Redkokatera hiša je ohranila svoj osnovni gabarit: nekoč ravne strehe so dvignili, dogradili prizidke, drevesa v parkih posekali … in s tem poslabšali bivalne pogoje celotne soseske. Na to dodatno vpliva obodna pozidava naselja z novimi, urbanistično nepretehtanimi rešitvami.

Sprehod bo potekal v obliki pogovora o temah, ki so pomembne za območje. Za spodbuditev razmišljanja organizator ob vsaki postaji ponuja anketno vprašanje z več možnimi odgovori.

Postaje – Teme

1. Območje ob Tomosu bi bilo smiselno nameniti skupnim vrtovom, pridelavi zdrave hrane, piknikovanju, sprostitvi na prostem: A) Se strinjam. B) Tu bi raje imel trgovski center. C) Drugo:

2. Ulični prostor je zaradi dviga streh: A) Bolj senčen in utesnjen. B) Se ni spremenil. C) Drugo:

3. Parke bi: A) Zasadil z novimi drevesi. B) Vse bi posekal. C) Drugo:

4. Protihrupni zid ob cesti: A) Porušil bi ga in tu zasadil grmovnice. B) Povišal bi ga. C) Drugo:

5. Nestrokovne prezidave in dozidave: A) Bi bilo treba preprečiti z novim ureditvenim načrtom celotnega naselja. B) Mi je vseeno. C) Drugo:

6. Stanovanjske enote s prvotno zasnovo bi: A) Ohranil in obnovil v skladu z načeli dobre arhitekture. B) Porušil in zgradil novodobno vilo. C) Drugo:

7. Parkiranje v naselju v podzemnih garažnih hišah in ureditev parka ob potoku se mi zdi: A) Dobra pobuda. B) Stanja ne bi spreminjal. C) Drugo:

8. Vrt ob hiši je smiselno: A) Ohraniti kot vrt ali zelenico. B) Zaradi higiene ga raje zabetoniram, tlakujem. C) Tu bi parkiral avto. D) Drugo:

9. Novo stavbo Doma za ostarele bi morali: A) Znižati. B) Program ne sodi v Olmo. C) Me ne moti. D) Drugo:

Odgovore na vprašanja lahko pripravite vnaprej in jih prinesete s seboj ali pa jih pošljite na naslov: Zrakogled, Dimnikarska 5, 6000 Koper.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt