december 2018

Enakost spolov v mestih: enostavna naloga?

10. 12. 2018

Enakost spolov je v letu 2018 postala ena od političnih tem, ki spodbuja institucije po vsem svetu, da bolje preučijo medsebojno delovanje žensk in moških v zasebni, poklicni in javni sferi življenja. Kaj pa to pomeni za evropska mesta? Z novo iniciativo programa URBACT, Gender Equal Cities, smo v mesecu septembru na URBACT Festivalu mest v Lizboni skušali predlagati nekaj odgovorov na to kompleksno vprašanje. Na poldnevnem sprehodu smo v živo izvajali analizo mesta in se spraševali, na kakšne načine in zakaj ženske in moški doživljajo javni prostor drugače, ter predvsem, kaj bi bilo treba storiti, da bi ustvarjali varna in vključujoča mesta, ki zagotavljajo enakost spolov? Ko smo se sredi vročega dopoldneva podali na pot v mesto, se nam je Lizbona pred našimi očmi razkrila v vsej svoji kompleksnosti, vezani na spol: starejše gospe so se s težkimi nakupovalnimi torbami…

Storitve, ki jih zagotavljajo ljudje: samo velike besede ali resničnost?

07. 12. 2018

Poudarki delavnice »Evropske in ameriške zgodbe o spremembah« O vključevanju javnosti pogosto govorimo kot o mantri, vendar gre za resnično ključni element skupnostnih javnih politik. Preden zavrnemo idejo o vključevanju občanov v zagotavljanje javnih storitev, ker se zdi pretežko, moramo kritično razmisliti o tem, kako se trenutno izvajajo javne storitve in kako učinkovito zadovoljujejo potrebe ljudi. Je mogoče sodelovanje izboljšati? Na URBACT festivalu mest 2018 je skupna delavnica omrežja CHANGE! in organizacije Cities of Service ponudila nekaj rešitev s poudarjanjem teoretične metode: SPREMEMBA! (angleško CHANGE!). Metoda, ki se je zdela koristna partnerskim mestom omrežja CHANGE! in ki jo ceni stotine mest v ZDA, se počasi udomačuje v Evropi. Storitve, ki jih zagotavljajo ljudje: eden od odgovorov na krizo V javne storitve je bilo vedno vključenega veliko prostovoljnega…

Mesta mestom #11: Ko nekdanje kotlovnice postanejo skupnostni centri

05. 12. 2018

Kako lahko mesto pametno uporabi zapuščene prostore in odgovori na potrebe prebivalcev Vasluj, Romunija 55.407 prebivalcev urbana prenova, socialna vključenost, skupnostni prostori Prazni prostori v središčih mest in v soseskah so za razliko od zahoda Evrope na vzhodu in jugovzhodu pogosto v javni lasti. V času radikalnih rezov v občinske proračune so lahko ti prostori ključni viri, ki jih imajo mesta na voljo za usmerjanje svojega razvoja. V Vasluju so odslužene industrijske objekte, namenjene toplotni preskrbi sosesk, spremenili v skupnostne centre s socialnimi programi. Za najranljivejše skupine, otroke, starejše in gibalno ali senzorno ovirane osebe, ne šteje samo ponudba socialnih in družabnih programov, temveč tudi njihova dostopnost v neposrednem bivalnem okolju. Umestitev njim namenjenih programov v stavbe v samih središčih sosesk je dobro premišljena rešitev,…

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt