december 2017

Inventura leta 2017

28. 12. 2017

Prehod v novo leto je čas za inventuro in pregled opravljenega v minulem letu. Pod črto je ostalo plodno in pestro leto. Po eni strani smo tudi letos nadgrajevali nekatere naše ključne teme, ki smo jih med drugim povzeli v publikaciji Politike prostora, poglabljali smo sodelovanja in gradili nova.  Po drugi strani pa so leto zaznamovale spremembe – bolj sistematično smo se lotili strateškega razmisleka o naši organizaciji, dve naši dolgoletni sodelavki sta sledili novim izzivom, pridružila sta se nam nova sodelavka in sodelavec, od jeseni pa smo napol doma tudi v Mariboru. Povzetek rezultatov našega dela si lahko preberete v nadaljevanju. 1. Politike prostora V publikaciji Politike prostora: o izzivih lokalnih skupnosti med Ljubljano in Seulom smo zbrali prispevke sodelavcev IPoP in prek njih osvetlili izzive, s katerimi se soočajo slovenske lokalne skupnosti ter jih kritično…

Okrogla miza trajnostni turizem – krožni turizem

22. 12. 2017

Podpora izvajanju urbane politike in programa URBACT je projekt, ki ga SOS in IPoP izvajata za Ministrstvo za okolje in prostor. Gre za zadnji, četrti vsebinsko zaokrožen dogodek na temo krožnega gospodarstva. Ker smo pred dobrim mesecem dni izvedli mednarodno konferenco na isto temo, smo se na delavnici osredotočali na praktične vidike udejanjanja in priložnosti za krožni turizem, prav tako pa udeležence seznanili z enim ključnih razvojnih dokumentov, Akcijski načrt za KG v partnerstvu za KG pri Urbani Agendi za EU, ter s samim mehanizmom partnerstev pri Urbani Agendi za EU. Glede na vlogo in pristojnosti občin na področju turizma, na njegov pomen v slovenskem gospodarstvu in na njegovo trajnostno usmeritev, ki jo vsi prepoznavamo kot pravo in edino je z vidika tako zelenega javnega naročanja kot krožnih principov, razprava o tem, kaj bi lahko bolje, kakšni so trendi in novosti,…

Dosegljiva stanovanja – stanovanjska politika mora dohiteti spremembe

20. 12. 2017

V ponedeljek, 18. decembra 2017, je v Ljubljani potekal posvet Dosegljiva stanovanja, ki so ga soorganizirali IPoP – Inštitut za politike prostora, Ministrstvo za okolje in prostor in Skupnost občin Slovenije. Seznanili smo se z delom Partnerstva za stanovanja, ki je organizirano na ravni Evropske komisije v okviru izvajanja Urbane agende za EU in izvajanjem Resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu 2015–2025 ter razpravljali o aktualnih vprašanjih na področju stanovanjske politike. Črtomir Remec, s Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, je predstavil delo evropskega partnerstva, ki ga zaenkrat sestavljajo poleg Slovenije še štiri države: Slovaška, Latvija, Luksemburg in Nizozemska ter pet urbanih območij oziroma zvez mest: Dunaj, ki koordinira delo partnerjev, ter Lizbona, Poznan, Riga in Združenje škotskih mest. Partnerstvo za stanovanja se ukvarja z ukrepi za…

Politike prostora naslavljajo izzive lokalnih skupnosti

06. 12. 2017

Včeraj, 5. decembra 2017, je bila v salonu id : doma na Slovenski cesti 9 v Ljubljani predstavitev publikacije Politike prostora: o izzivih lokalnih skupnosti med Ljubljano in Seulom. IPoP – Inštitut za politike prostora je v publikaciji zbral prispevke, s katerimi so njegovi člani v preteklosti ob različnih priložnostih kritično osvetlili prostorski in posebej urbani razvoj. Zbrane je poleg direktorja Marka Peterlina nagovoril tudi Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in nekdanji sodelavec inštituta, ki je vodil pogovor z avtorji člankov o izzivih prihodnosti na posameznih področjih delovanja IPoP. Namen publikacije Politike prostora: o izzivih lokalnih skupnosti med Ljubljano in Seulom je osvetliti izzive, s katerimi se soočajo slovenske lokalne skupnosti ter jih kritično umestiti v mednarodni kontekst. Zbirka prispevkov je nastala kot simbolična…

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt