Zdrav šolar

03. 12. 2015

Program Zdrav šolar spodbuja aktivno pot v šolo ter si prizadeva za zdrav življenjski slog in samostojnost osnovnošolcev.

Zakaj Zdrav šolar?

Osnovnošolci ne preživijo dovolj časa zunaj in v šolo manj prihajajo peš, aktivno in samostojno. Prekomerna teža in majhna fizična aktivnost sta velika problema. Na mobilnost otrok vplivajo osebnostne in socialne okoliščine v družini, prostorske lastnosti soseske ter politika šol in občin.

Aktivna pot v šolo je pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki jih vozijo z avtom. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.

S programom Zdrav šolar želimo otrokom omogočiti samostojnost in jih spodbuditi k zdravemu življenskemu slogu.

Kaj obsega Zdrav šolar?

Program Zdrav šolar na izzive odgovarja s terenskimi aktivnostmi, informiranjem in ozaveščanjem.

Terenske aktivnosti so preskušanje novosti samostojnega prihoda v šolo v lokalnem okolju. Aktivnosti bodo potekale v štirih regijah po Sloveniji: v Ljubljani, na Obali, na Goriškem in na Štajerskem.

Zdrav šolar bo šolarje in starše na zanimiv in vključujoč način spodbujal k samostojnosti in zdravemu življenjskemu slogu. Program bo informiral o izkušnjah s terenskih aktivnosti in pokazal, da je samostojna pot v šolo preprosta, samoumevna ter bolj zabavna od poti z avtomobilom.

Sodelujoči

Program koordinira Inštitut za politike prostora, pri njem pa sodelujejo še Društvo Focus, Društvo Gekolina, Ljubljanska kolesarska mreža, Slovenska zveza za javno zdravje – SZOTK, Zavod Eko – Humanitatis, Studio 12 in Mariborska kolesarska mreža.

Zdrav šolar poteka od avgusta 2015 do oktobra 2016.

Več informacij: http://www.zdravsolar.si/

Zloženka

Program sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

01 MZ_logo_100 copy

komentarji (1)

 1. Zdrav šolar, 03/12/2015 17:28

  […] Via:: IPoP RSS […]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

PROJEKTI

DEJAVNOSTI

 • IPoP – Inštitut za politike prostora


  Inštitut za politike prostora (IPoP) deluje kot neodvisna raziskovalna organizacija ter kot nevladna organizacija na področju prostora. Pri svojem delovanju si prizadeva v čim večji meri vključevati tudi druge strokovne organizacije in lokalne pobude. Na ta način se po eni strani od spodaj, iz prakse, oblikuje mreža komplementarnih organizacij na področju prostora, po drugi strani pa se oblikuje tudi skupno razumevanje problemov, ciljev delovanja in potrebnih aktivnosti, ki bo omogočilo bolj učinkovito urejanje prostora v prihodnje.

 • Urejanje prostora


  Urejanje prostora poleg načrtovanja vključuje tudi gradnjo, rabo, vzdrževanje in prenovo vseh sestavin prostora. Inštitut za politike prostora spodbuja povezovanje vseh deležnikov pri urejanju prostora, prebivalcev in organiziranih lokalnih pobud, prostorskih načrtovalcev, investitorjev in nosilcev urejanja prostora, ker verjamemo da je le na tak način mogoče doseči dolgoročne pozitivne učinke za urejanje prostora.

 • Knjižnica


  V spletni knjižnici inštituta se zbira gradivo z dogodkov, na ključne dokumente s področja prostora, povezave na članke in druge publikacije sodelavcev inštituta, primere dobre prakse ter druge prispevke iz teorije in prakse politik prostora.

PARTNERJI