Pametne investicije za mesta – CSI Europe deli svoje znanje o finančnih instrumentih

25. 05. 2015

Sally Kneeshaw; prevod in priredba Petra Očkerl

Financiranje iz EU se vse bolj preusmerja na finančne instrumente. V času varčevanja lahko finančni instrumenti omogočijo projekte, ki sicer ne bi bili izvedeni. Sredstva se črpajo v obliki posojil, kreditov in jamstev, ki se, potem ko so povrnjena, ponovno investirajo v nove projekte. Partnerji projekta CSI Europe so preiskovali, kako lahko mesta z novo generacijo finančnih instrumentov učinkovito podprejo investicije v infrastrukturo, izobraževanje, raziskave in inovacije, energijo, zgradbe in prenovo.

Projekt CSI Europe je svoje ugotovitve predstavil februarja na zaključni konferenci, svoj prispevek The Investing City pa so imeli tudi na festivalu v Rigi. Partnerji želijo mesta spodbuditi, da se tudi sama lotijo tega modela investicij, zato poskušajo na kar se da enostaven način pojasniti, kaj so finančni instrumenti in kako so lahko koristni za mesta. Spodaj je nekaj smernic, najprej pa si oglejte video, v katerem na igriv način pojasnijo, da finančni instrumenti niso tako zapleteni kot gradnja raket.

Začnite z majhnimi koraki

Naložba v solarno streho lokalnega nogometnega kluba v Haagu je dober primer, kako začeti z manjšimi naložbami. Z njo so se v Haagu prepričali, da koncept deluje, zbudili zanimanje investitorjev in si pridobili potrebno samozavest za večje projekte. Ni mogoče zanikati dejstva, da so finančni instrumenti kompleksna orodja. Toda mesto je s to izkušnjo usvojilo potrebna znanja na manjšem projektu in si zgradilo podlago za nadaljnje investicije.

Razvijte dovod za mestne investicije

Investicijske projekte mora voditi povpraševanje na trgu vzporedno z  obstoječo strategijo mesta. Sočasno z vzpostavljanjem sklada je treba razviti dovod (pipeline) za projekte, ki se osredotočajo na prepoznane potrebe mesta. Tako je mogoče začeti s projekti, takoj ko se sklad odpre.

Ne bojte se državne pomoči!

Normativna ureditev finančnih instrumentov se morda zdi neobvladljiva, vendar stvari le niso tako zapletene, kot se zdijo na prvi pogled. Priporočila projekta CSI Europe predstavljajo štiri možne poti, po katerih potekajo vse investicije. Ena bo gotova primerna za vaše mesto. Poglejte, kako so se zadeve lotili v Manchestru.

Veščine za nov svet financiranja

Finančni instrumenti združujejo popolnoma tuja svetova bank in finančnih institucij na eni strani ter lokalnih uprav na drugi. Občinski uradniki morajo usvojiti cel paket novih veščin, da lahko razumejo procese in v njih aktivno sodelujejo ter prepričajo banke k sodelovanju. Za to je potreben tudi nov pristop, ki se od subvencij preusmerja k posojilom ter se osredotoča na rezultate, ne na stroške. Gre za spremembo v načinu razmišljanja in mesta morajo svoje sodelavce na to pripraviti.

Deljenje znanj in veščin

Zelo koristno je že pridobljena znanja in veščine na regionalni, nacionalni in evropski ravni deliti na platformah. Nova platforma Evropske investicijske banke FI compass bo počela prav to – nudila bo tudi vzorce in primere različnih tipov skladov.

Dodana vrednost programa URBACT

Partnerji so kot glavno prednost sodelovanja v projektu CSI Europe zaznali boljše poznavanje novih tipov investicijskih skladov, ki so ga pridobili v izmenjavah z drugimi. Dragocena se jim je zdela tudi priložnost za refleksijo v lokalni podporni skupini ter sodelovanje z organom upravljanja in partnerji iz zasebnega sektorja v nevtralnem vzdušju, ne da bi se osredotočali na posamezni projekt.

Vsi materiali projekta CSI Europe so dostopni tukaj.
Povezava do originalnega besedila

urbact.eu urbact.si

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt