Kako vam lahko URBACT koristi, tudi če niste partner? 1. del: izvoljeni predstavniki, politiki ali odločevalci

20. 11. 2014

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod Petra Očkerl

Na kaj pomislite, ko slišite za program URBACT? Se vam zdi nekaj abstraktnega, kar vam nikakor ne more koristiti? Preberite spodnje predloge. Morda boste presenečeni, kaj vse vam lahko ponudi.

Ste izvoljeni predstavnik, politik ali odločevalec?

Raziščite, katera so aktualna vprašanja urbanega razvoja drugod po Evropi. Kot pravijo Nizozemci: Stopaj previdno in zri v daljavo! Čeprav je nujno, da se osredotočite na lokalne probleme, lahko z zavestjo o globalnem kontekstu sprejemate strateško boljše odločitve.

– Preglejte poročilo Cities of Tomorrow: Action today.

Svoje politične odločitve podprite z informacijami o obstoječih primerih in pristopih. Spoznajte in pokažite, kaj so že naredili drugi. Vsi si želimo razvijati inovativne pristope, toda najučinkoviteje – in najtežje – se je učiti iz uspehov in napak drugih.

– Vas zanimajo specifične teme? Preglejte Urbactove projekte.

Naučite se sodelovati z različnimi deležniki v svojem mestu. Oblikujte skupno vizijo. Sicer se lahko znajdete na poti v smer, ki je nihče drug v mestu ne razume ali ne podpira. Prisluhnite prej neslišanim in pustite, da vas presenetijo njihovi inovativni predlogi.

– Spoznajte lokalne podporne skupine in preglejte gradiva izbobraževalne sheme za izvoljene predstavnike mest.

Poiščite metodologijo, ki jih lahko uporabite. Ste pomislili, da bi ustvarili nekaj podobnega lokalni podporni skupini? Ste že poskusili izmenjati svoje znanje z drugimi mesti znotraj večjega omrežja? Kakšne je vaš pristop k participaciji?

– Za uvod poglejte, kaj je Urbactova metoda.

To je samo nekaj predlogov, kako lahko izkoristite Urbactove principe prosto dostopnega znanja in transparentnosti, ki omogočajo, da so vam vsi delovni dokumenti in rezultati na voljo in jih lahko pregledate, uporabite in prilagodite. Prepričani smo, da boste našli še bolj domiselne in produktivne načine, kako uporabiti vse dostopne informacije. Boste zamudili to priložnost?

Niste izvoljeni predstavnik, politik ali odločevalec? Spremljajte našo spletno stran, v prihodnje bomo objavili namige še za druge skupine deležnikov – zaposlene v mestnih in občinskih upravah, strokovnjake in študente ter občane, aktiviste in uporabnike.

Je bilo vaše mesto del programa URBACT? Preverite tukaj!

Povezava do originalnega članka

Več informacij o programu URBACT  v Sloveniji najdete tukaj.

urbact.eu urbact.si

komentarji (3)

  1. Kako vam lahko URBACT koristi, tudi če niste partner? – Zaposleni na občinah in javni uslužbenci « Inštitut za politike prostora, 25/11/2014 15:45

    […] našo spletno stran, objavili smo že namige za izvoljene predstavnike, politike ali odločevalce, v prihodnje pa jih pripravljamo še za druge skupine deležnikov – strokovnjake in študente ter […]

  2. Kako vam lahko URBACT koristi, tudi če niste partner? 3. del: urbani strokovnjaki in študentje « Inštitut za politike prostora, 10/12/2014 10:26

    […] našo spletno stran, objavili smo že namige za izvoljene predstavnike, politike ali odločevalce ter zaposlene na občinah ali javne uslužbence, v prihodnje pa jih pripravljamo še za občane, […]

  3. Kako vam lahko URBACT koristi, tudi če niste partner? 4. del: aktivisti, uporabniki in meščani « Inštitut za politike prostora, 22/12/2014 15:58

    […] naši spletni strani najdete tudi namige za izvoljene predstavnike, politike ali odločevalce, zaposlene na občinah ali javne uslužbence in urbane strokovnjake ali […]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt