Kolesarjenje v Srednji in Vzhodni Evropi na konferenci v Ljubljani

22. 11. 2013

Josip Rotar, Mariborska kolesarska mreža

V Ljubljani je 15. in 16. oktobra potekala mednarodna konferenca o stanju in razvoju kolesarstva v mestih srednje in vzhodne Evrope. Enemu izmed letošnjih največjih dogodkov na področju kolesarjenja kot načina vsakdanjega prevoza v Evropi je prisostvovalo 122 strokovnjakov, političnih predstavnikov lokalnih skupnosti, mestnih uradnikov in aktivistov, ki si prizadevajo za izboljšanje pogojev in promocijo kolesarjenja v mestih. Prisluhnili so 22 predavateljem iz 15 držav, se udeležili vodenega ogleda kolesarskega ogleda preobrazbe slovenske prestolnice v do kolesarjev prijazno mesto, sodelovali na projektni tržnici in diskusijskih delavnicah ter prisostvovali podelitvi nagrade za slovensko občino, ki je v zadnjih 5 letih največ naredila za izboljšanje pogojev in promocijo kolesarjenja v mestu.

Konference sta se udeležila tudi predstavnika Mariborske kolesarske mreže. Josip Rotar je zbranim udeležencem predstavil odnose sodelovanja med organizacijami in ljudmi v Centru alternativne in avtonomne produkcije ter rezultate dela v tem okviru. Predstavitev je požela veliko zanimanja, saj bi na ravni mesta tak model odnosov ustvaril situacijo, zelo plodno za gospodarsko, družbeno in politično vzdržnost ter razvoj potencialov v mestu, tudi kolesarstva. Pri vzpostavljanju sodelovanja med deležniki in omogočanju participacije so največji izziv učinkovita pravna sredstva in zakonodajne spremembe, ki uvajajo tudi sistemske spremembe in odpirajo možnosti za vse prebivalce mesta ali države.

Utrinek-s-projektne-tržnice

Eden osrednjih zaključkov konference je bil, da so, kljub pomembni vlogi kolesarskih civilnih iniciativ in združenj ter vse večjem zavedanju kolesarske industrije o urbanem kolesarstvu kot hitro rastoči tržni niši, za razvoj kolesarstva kot dela identitete, mobilnostne kulture in prometnega sistema mesta še vedno ključni politična volja in usposobljenost mestnih uprav, da na vključujoč način pripravijo in izvedejo prostorsko-načrtovalske, prometno tehnične, infrastrukturne ter promocijsko-marketinške ukrepe za razvoj urbanega kolesarskega sistema. Pri tem je pomembno, da mesta v izogib ponavljanju napak ter za hitrejši prenos dobrih praks čim bolj sodelujejo in učijo drugo od drugega. Če so res kakovostno izvedene dobro premišljene rešitve v katerem koli delu kolesarskega sistema, to praviloma spodbudi kolesarjenje v mestu in zahteva, da se pravočasno razvija druge dele kolesarskega sistema.

Konferenca se je zaključila s podelitvijo priznanja Mariboru kot »Naj kolesarski občini 2013«.  Naziv si je Maribor pridobil predvsem zaradi dobrega sodelovanja med kolesarji in lokalno skupnostjo.

Konferenco CYCLING IN CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN CITIES sta v sklopu s strani EU programa Intellegent Energy Europe podprtega projekta Mobile 2020 organizirala Baltic Environmental Forum Germany in Regionalni center za okolje – podružnica Ljubljana. Več o zaključkih Konference najdete v dokumentu Konferenca CYCLING IN CEE CITI ES-ugotovitve in sporočila in na povezavi: http://www.mobile2020.eu/get-connected/lju-conference/presentations.html.

Povzeto po člankih na portalu kolesarji.org ter mkm.kolesarji.org.

kolesarji.org

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt