Teden mobilnosti – korak za čistejši zrak

20. 09. 2013

Maja Simoneti

Izteka se Evropski teden mobilnosti (ETM). Po poročanju EU portala mobilityweek.eu naj bi ta teden letos več kot 2000 mest iz 43 držav izvajalo dogodke katerih glavni namen je promovirati koristi hoje, kolesarjenja, uporabe javnega potniškega prometa in odgovorne rabe avtomobila. Na portal je svoje aktivnosti v ETM prijavilo tudi deset mest iz Slovenije, letos so se evropskim državam prvič pridružile tudi druge države, med drugim tudi Kitajska.

Razlog za vsesplošno pozivanje prebivalcev evropskih mest, da naj spremenijo prometne navade so ugotovitve, avtomobilski promet kritično ogroža okolje in zdravje ljudi. Zaradi izpustov toplogrednih plinov je promet, zlasti osebni in tovorni, prepoznan kot glavni povzročitelj podnebnih sprememb in hkrati tudi povzročitelj zdravstvenih težav, ki izvirajo iz onesnaženega zraka (astma, KOPB) in iz sedečega načina življenja (kardiovaskularne bolezni, debelost). Avtomobilski promet zato postaja v sodobnem mestu vse manj zaželen in mesta načrtno postajajo vse manj privlačna za vsakodnevno vožnjo z osebnim avtomobilom, zapirajo dele mesta za tranzitni promet, znižujejo dovoljene hitrosti vožnje po mestu, parkiranje za obiskovalce organizirajo ob mestnih vpadnicah in postajah mestnega potniškega prometa (MPP), ob novih gradnjah urejajo skromno število novih parkirišč, poslovne objekte vežejo na javni potniški promet. Nekdaj tako zelo zaželena pretočnost mestnih cest, ki je zahtevala stalne širitve in nove ceste, se umika umirjanju prometa in rešitvam, ki dajejo prednost kolesarjem, pešcem in vozilom MPP.

Za omejitev vpliva prometa na okolje je v duhu trajnostne razvojne paradigme pomembno ravnanje vsakega posameznika sporoča letošnji slogan ETM: Clean air – it’s your move! in nagovarja prebivalce evropskih mest, naj po svoje prispevajo k zmanjševanju onesnaženosti zraka in mestnega okolja. Promocijske aktivnosti so v tednu mobilnosti zelo različne. V Helsinkih bodo prebivalci lahko z javnim potniškim prometom odkrivali nove dele mesta, v Toulousu napovedujejo otvoritev novih postaj javnega kolesarskega sistema in polnilnic za električna vozila, v španski Pamploni kulturne in izobraževalne dejavnosti osredotočene na trajnostno mobilnost. Avstrija napoveduje nacionalno kolesarsko podnebno kampanjo, Italija nagradno shemo za najbolj pešcem prijazno mesto. V Ljubljani letos pričakujemo trajno zaprtje Slovenske ceste skozi center mesta.

Slovenija v akciji ETM sodeluje že od leta 2002. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MzIP) je letos prvič v vlogi nacionalnega koordinatorja. Po podatkih slovenske Platforme za trajnostno mobilnost (platforma@uirs.si), ki sodeluje z MzIP, naj bi aktivnosti v tednu mobilnosti pod sloganom: Vaš korak za čistejši zrak! napovedalo kar 32 občin. MzIP pa je skupaj s Slovensko platformo za trajnostno mobilnost pripravilo tudi posebno pobudo s katero bo eno občino nagradilo s strokovno podporo pri načrtovanju in izvedbi trajnega ukrepa.

S trajnimi ukrepi prostorske in organizacijske narave mesta prilagajajo prometno infrastrukturo in javni prostor mesta novim oblikam prometa. ETM je namenjen širjenju informacij o škodljivosti avtomobilskega prometa in spodbujanju posameznikov, da zavestno spremenijo način opravljanja vsakodnevnih opravkov in se odrečejo čim več vožnjam  z osebnim avtom. Hkrati je ETM priložnost, da mesta predstavljajo nove prostorske in organizacijske rešitve, ki podpirajo nove prometne prakse in so ključne za odločitev uporabnikov o spremembi potovalnih navad. Ko se uporabniki odločajo, da bi se odrekli udobnosti vsakodnevnega potovanja z avtom pričakujejo, da bodo lahko tudi brez avta potovali učinkovito in varno. Zato pa je treba prometno infrastrukturo in javni prostor mesta prilagoditi novim oblikam prometa, urediti različne nove povezave in navezave, reorganizirati MPP.

Mesta spodbujajo prebivalce, da zamenjajo udobje vožnje z osebnim avtomobilom za pešačenje, kolesarjenje ali vožnjo z avtobusom tako, da posodabljajo in razvijajo kolesarsko infrastrukturo in javni potniški promet ter s prenovo javnega prostora, hodnikov za pešce in povezovanjem varnih peš poti vzpostavljajo kar najboljše pogoje za peš hojo. Varstvo okolja in zdravja mestnih prebivalcev tako zadnje čase vpliva na izjemno velike spremembe v prostoru in delovanju mest. Vsaj nekatera slovenska mesta, med njimi tudi prestolnica, že učinkovito spreminjajo svoje prometne politike, preurejajo mestni prostor ter odkrivajo tudi priložnosti, ki izvirajo iz novih prometnih rešitev in praks. Trajnostna mobilnost, katere promotor je ETM, spreminja tako prostor kot vsakdanje in poslovno življenje mest.

DoTheRightMix_logo_bottom

Povezani viri:

EU White paper on transport

Review of EU air policy

Health Effects of Transport – Related Air Pollution

 

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt