Avstrija kolesari na delo, kaj pa ti?

07. 04. 2013

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod in priredba Petra Očkerl

Urbactov project Active Travel Network, ki spodbuja t.i. mehke načine mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, se je že izkazal za izjemno uspešnega. Vanj je vključen tudi slovenski Ljutomer, ki se je med 29 prijavljenimi mesti uvrstil med tri finaliste za nagrado Evropske komisije na temo trajnostne mobilnosti. Ljutomer je primer dobre prakse zlasti zaradi uspešnega vključevanja prebivalcev v pripravo in izvedbo ukrepov trajnostne mobilnosti.

Pri spodbujanju mehkih oblik mobilnosti je zelo uspešen tudi vodilni partner projekta Active Travel Network – avstrijski Weiz. S kampanjo »Ich radel zur Arbeit« ali po slovensko »Jaz kolesarim na delo« so uspeli povečati delež kolesarjev in istočasno prispevati k zdravju prebivalstva.

Potem ko so v Weizu ugotovili, da je kar 40 do 70 % zaposlenih od kraja dela oddaljenih manj kot 5 kilometrov, so se odločili težave s prometnimi zastoji odpraviti s spodbujanjem alternativnih načinov mobilnosti. Na razdalji do 5 kilometrov je kolo idealno prevozno sredstvo!

Leta 2007 so prvič izvedli dvomesečno tekmovanje, na katerem so sodelavci v dvojicah zbirali kilometre, prevožene s kolesom. V službo so se morali čim pogosteje pripeljati s kolesom in tisti, ki so po dveh mesecih več kot pol delovnih dni prispeli na tak način, so bili nagrajeni. Nagrade so sponzorirala podjetja, vključena v projekt.

Lani se je akcija iz Weiza razširila na nacionalno raven s sloganom »Österreich radelt zur Arbeit« (»Avstrija kolesari na delo«). Kampanji se je priključilo 8000 kolesarjev iz 2000 podjetij in organizacij, ki so skupaj prevozili 1,3 milijone kilometrov, kar je 32-krat okoli ekvatorja! Izračuni kažejo, da so kolesarji ozračju prihranili 209 ton ogljikovega dioksida, v svojih denarnicah 606.000 evrov za gorivo, svojim delodajalcem pa milijon evrov stroškov bolniškega staleža.

Podobna akcija se pri nas odvija od leta 2010, nazadnje jo je lani jeseni organiziral Urbanistični inštitut RS. V našem primeru gre za kolesarjenje trojk, ki kolesarijo na delo, v šolo in po vseh drugih vsakdanjih poteh. Cilj projekta V troje je prav tako spodbujanje dnevnega kolesarjenja namesto vožnje z avtomobilom. V akciji je leta 2012 sodelovalo 162 ekip iz 17 krajev po Sloveniji, ki so prekolesarili 44.899 kilometrov in s tem prihranili več kot 7 ton izpustov CO2.

Nekateri kolesarijo na delo, kaj pa ti?

urbact.eu

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt