Varuhinja, ki je opozarjala na slabo vključevanje javnosti

18. 02. 2013

Senka Vrbica, PIC

Odhaja varuhinja človekovih pravic, ki je opozarjala na slabo stanje pri vključevanju javnosti v občinsko prostorsko načrtovanje. Od nevladnih organizacij s področij varstva okolja in urejanja prostora se je poslovila prejšnji torek v Okoljskem centru v Ljubljani.

Zadnje srečanje aktualne varuhinje človekovih pravic dr. Zdenke Čebašek Travnik, ki se ji v petek izteče mandat, z nevladnimi organizacijami s področja varstva okolja in urejanja prostora je potekalo 31. januarja 2013. Tema srečanja je bila ureditev na področju ravnanja z odpadki ter pravice krajanov, kadar postanejo sosedje odlagališč odpadkov. Tematiko sta predstavila predstavila Dušan Pichler, vodja pravno-sistemskega sektorja in Lucija Jukič-Soršak, podsekretarka v sektorju za okolje z Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Srečanja se je udeležilo veliko predstavnikov civilnih iniciativ, ki se borijo s konkretnimi odlagališči odpadkov v svoji bližini, in ki so izpostavili predvsem neučinkovitost inšpekcijskih služb. Tudi predstavnika Ministrstva za kmetijstvo in okolje nista predstavila kakšnih učinkovitih možnosti ukrepanja. Dušan Pichler je pri tem posebej izpostavil, da se mnogo obstoječih konfliktov, ki izvirajo iz postavitve nekega objekta v neprimerno okolje, začne s prostorskim načrtovanjem. Tega so se zavedali tudi udeleženci srečanja, vendar pa so opisali več primerov neuspešnega vključevanja v postopke prostorskega načrtovanja.

Varuhinja se je prejšnji torek v Okoljskem centru na Trubarjevi v Ljubljani ob zaključku svojega mandata posebej poslovila tudi od nevladnih organizacij s področja varstva okolja in urejanja prostora. Na srečanju je ponudila retrospektivni pogled na svoje delo na tem področju. Čas je primeren, da ga opravimo tudi sami. Z zadovoljstvom lahko ugotovimo, da je zakonsko pooblastilo, ki ga ima na tem področju ob angažiranem delu sodelavk izpolnjevala v večji meri kot prejšnji varuhi. Uvedla je redna mesečna srečanja s predstavniki nevladnih organizacij s tega področja, na katerih so se obravnavali različni problemi, predvsem pa je bil omogočen tudi dialog s pristojnimi predstavniki oblastnih organov, s katerimi nevladne organizacije sicer težko vzpostavijo stik. Tudi v svojih letnih poročilih je namenila veliko pozornost področju urejanja prostora, predvsem s kritičnim pogledom na slabo stanje vključevanja javnosti v občinsko prostorsko načrtovanje.

Na srečanju je varuhinja poudarila, da je sodelovanje s predstavniki civilne družbe za varuha pomembno, saj je na ta način v neposrednem stiku z realnimi problemi, ki pa se v državi, ki ni pravna država, težko rešujejo. Upamo, da se bo zastavljeno sodelovanje z nevladnimi organizacijami in predstavniki civilne družbe s področja varstva okolja in urejanja prostora nadaljevalo tudi pod okriljem nove varuhinje Vlaste Nussdorfer.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt