Varuhinja, ki je opozarjala na slabo vključevanje javnosti

18. 02. 2013

Senka Vrbica, PIC

Odhaja varuhinja človekovih pravic, ki je opozarjala na slabo stanje pri vključevanju javnosti v občinsko prostorsko načrtovanje. Od nevladnih organizacij s področij varstva okolja in urejanja prostora se je poslovila prejšnji torek v Okoljskem centru v Ljubljani.

Zadnje srečanje aktualne varuhinje človekovih pravic dr. Zdenke Čebašek Travnik, ki se ji v petek izteče mandat, z nevladnimi organizacijami s področja varstva okolja in urejanja prostora je potekalo 31. januarja 2013. Tema srečanja je bila ureditev na področju ravnanja z odpadki ter pravice krajanov, kadar postanejo sosedje odlagališč odpadkov. Tematiko sta predstavila predstavila Dušan Pichler, vodja pravno-sistemskega sektorja in Lucija Jukič-Soršak, podsekretarka v sektorju za okolje z Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Srečanja se je udeležilo veliko predstavnikov civilnih iniciativ, ki se borijo s konkretnimi odlagališči odpadkov v svoji bližini, in ki so izpostavili predvsem neučinkovitost inšpekcijskih služb. Tudi predstavnika Ministrstva za kmetijstvo in okolje nista predstavila kakšnih učinkovitih možnosti ukrepanja. Dušan Pichler je pri tem posebej izpostavil, da se mnogo obstoječih konfliktov, ki izvirajo iz postavitve nekega objekta v neprimerno okolje, začne s prostorskim načrtovanjem. Tega so se zavedali tudi udeleženci srečanja, vendar pa so opisali več primerov neuspešnega vključevanja v postopke prostorskega načrtovanja.

Varuhinja se je prejšnji torek v Okoljskem centru na Trubarjevi v Ljubljani ob zaključku svojega mandata posebej poslovila tudi od nevladnih organizacij s področja varstva okolja in urejanja prostora. Na srečanju je ponudila retrospektivni pogled na svoje delo na tem področju. Čas je primeren, da ga opravimo tudi sami. Z zadovoljstvom lahko ugotovimo, da je zakonsko pooblastilo, ki ga ima na tem področju ob angažiranem delu sodelavk izpolnjevala v večji meri kot prejšnji varuhi. Uvedla je redna mesečna srečanja s predstavniki nevladnih organizacij s tega področja, na katerih so se obravnavali različni problemi, predvsem pa je bil omogočen tudi dialog s pristojnimi predstavniki oblastnih organov, s katerimi nevladne organizacije sicer težko vzpostavijo stik. Tudi v svojih letnih poročilih je namenila veliko pozornost področju urejanja prostora, predvsem s kritičnim pogledom na slabo stanje vključevanja javnosti v občinsko prostorsko načrtovanje.

Na srečanju je varuhinja poudarila, da je sodelovanje s predstavniki civilne družbe za varuha pomembno, saj je na ta način v neposrednem stiku z realnimi problemi, ki pa se v državi, ki ni pravna država, težko rešujejo. Upamo, da se bo zastavljeno sodelovanje z nevladnimi organizacijami in predstavniki civilne družbe s področja varstva okolja in urejanja prostora nadaljevalo tudi pod okriljem nove varuhinje Vlaste Nussdorfer.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt